Ratni veterani iz regiona u posjeti Gornjem Vakufu/Uskoplju

Na poziv organizatora – udruženja boraca “Goranovi” iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja – ratni veterani iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, uz podršku Centra za nenasilnu akciju (CNA), posjetili su ovaj grad u Srednjoj Bosni gdje su prisustvovali svečanoj akademiji pod nazivom „Sjećanje na komandanta Gorana Ćišića“, koja se tradicionalno organizuje 21.-og decembra.

U prepunoj sali Centra za obrazovanje i kulturu, skupu se obratio Ibrahim Topčić, predsjednik udruženja “Goranovi” koji je nakon uvodnih riječi pročitao imena poginulih i umrlih saboraca.

Pomen da su na ovom skupu prisutni ratni veterani iz regiona koji rade na promicanju ideje pomirenja, kao i aktivisti Centra za nenasilnu akciju (CNA), dočekan je sa dugotrajnim aplauzom podrške.

Ispred CNA pozvan je Adnan Hasanbegović koji je prisutnima pojasnio da ideja u kojoj veterani posjećuju jedni druge na komemorativnim događajima, zajednički obilježavajući značajne datume iz ratne prošlosti, ima svoj simbolički značaj za građenje mira i pomaže u traganju za zajedničkom kulturom sjećanja, te prevazilaženja mržnje kao prepreke slobodi.

U nastavku je upriličen kulturno umjetnički program u kojem su učešće uzeli učenici iz ovog grada. Svojom izvedbom pozorišnog mjuzikla “Kosa” dali su pečat ovom događaju i odaslali anti-ratnu poruku kao težnju mladih ovog grada da žive slobodno i grade budućnost na temeljima mirnog suživota sa svim ljudima sa ovih prostora.

Po završetku oficijelnog dijela akademije nastavljeno je druženje veterana sa domaćinima.

Na žalost, poput mnogih gradova u Bosni i Hercegovini, Gornji Vakuf/Uskoplje egzistira kao podijeljen grad, tako da je i ovaj događaj podržan samo u jednom njegovom dijelu.

Za nadati se je da će doći vrijeme kada neće biti podijeljenih gradova i kada će se slične manifestacije moći organizovati sa svim ljudima bez obzira odakle dolaze, čemu i mi iz CNA nastojimo doprinjeti.

 Foto galerija događaja

vidi / see

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

Moete koristiti slijedeće HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> Ispravan XHTML