Ratni veterani u posjeti Busovači i Vitezu

| CNA |
Zajednička posjeta ratnih veterana Busovači i Vitezu ...
28. novembar/studeni 2012
28. novembar/studeni 2012

Ratni veterani, bivši pripadnici jedinica Armije BiH, Vojske Republike Srpske, Hrvatskog Vijeća Obrane, Hrvatske Vojske i Jugoslovenske Narodne Armije, posjetili su 23. i 24. novembra 2012. godine Busovaču i Vitez, gdje su obišli mjesta stradanja i odali počast žrtvama iz proteklog rata.

Posjetu je organizovao Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd uz podršku lokalnog partnera Anđelka Kvesića iz Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u Kantonu Srednja Bosna, sa sjedištem u Busovači.

Posjeta Busovači obuhvatila je mjesto nekadašnjeg logora “Silos” u Kaćunima, gdje se prisutnima u ime logoraša obratio bivši zatočenik Marijan Krajina, te Spomenik poginulim braniteljima i Spomen sobu busovačke brigade HVO-a. O ratnom putu brigade govorio je bivši zapovjednik Zdravko Babić.

U Vitezu je posjećeno spomen obilježlje “Cisterna”, Spomen soba šehidima i poginulim borcima ARBiH u Kruščici, te Spomen crkva u Novoj Bili, koja je tokom rata korištena kao bolnica.

Nažalost, ovaj put nisu posjećeni Ahmići, jer su upravo u toku radovi na izradi Spomen obilježlja žrtvama zločina nad civilima i vojnicima ARBiH u ovom mjestu.

Uz posjete organizovan je sastanak i razgovor sa Hamdijom Karićem, predsjednikom udruženja Ratni vojni invalidi ARBiH Vitez, koji je podržao inicijativu zajedničkih posjeta i izrazio ličnu spremnost i interes da u budućnosti učestvuje u sličnim posjetama u regionu.

Neki od medijskih zapisa o ovoj posjeti:

http://www.youtube.com/watch?v=droiK30Aw0w&feature=plcp

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja