Ratni veterani u posjeti Busovači i Vitezu

Ratni veterani, bivši pripadnici jedinica Armije BiH, Vojske Republike Srpske, Hrvatskog Vijeća Obrane, Hrvatske Vojske i Jugoslovenske Narodne Armije, posjetili su 23. i 24. novembra 2012. godine Busovaču i Vitez, gdje su obišli mjesta stradanja i odali počast žrtvama iz proteklog rata.

Posjetu je organizovao Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd uz podršku lokalnog partnera Anđelka Kvesića iz Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u Kantonu Srednja Bosna, sa sjedištem u Busovači.

Posjeta Busovači obuhvatila je mjesto nekadašnjeg logora “Silos” u Kaćunima, gdje se prisutnima u ime logoraša obratio bivši zatočenik Marijan Krajina, te Spomenik poginulim braniteljima i Spomen sobu busovačke brigade HVO-a. O ratnom putu brigade govorio je bivši zapovjednik Zdravko Babić.

U Vitezu je posjećeno spomen obilježlje “Cisterna”, Spomen soba šehidima i poginulim borcima ARBiH u Kruščici, te Spomen crkva u Novoj Bili, koja je tokom rata korištena kao bolnica.

Nažalost, ovaj put nisu posjećeni Ahmići, jer su upravo u toku radovi na izradi Spomen obilježlja žrtvama zločina nad civilima i vojnicima ARBiH u ovom mjestu.

Uz posjete organizovan je sastanak i razgovor sa Hamdijom Karićem, predsjednikom udruženja Ratni vojni invalidi ARBiH Vitez, koji je podržao inicijativu zajedničkih posjeta i izrazio ličnu spremnost i interes da u budućnosti učestvuje u sličnim posjetama u regionu.

Neki od medijskih zapisa o ovoj posjeti:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/50542/dnevnik-2-24112012

http://www.youtube.com/watch?v=droiK30Aw0w&feature=plcp

vidi / see

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

Moete koristiti slijedeće HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> Ispravan XHTML