Susret veterana, Brčko 8-10.6.2012

| Amer Delić |
ratni veterani iz Srbije, Hrvatske i BiH u procesu osmišljavanja i planiranja zajedničkih mirovnih akcija ...
11. juli/srpanj 2012
11. juli/srpanj 2012

Ovog puta se neformalna veteranska grupa u izgradnji mira, kako u praksi oslovljavamo nekadašnje borce učesnike ratova na prostorima  bivše  Jugoslavije, sastala u Brčkom, gdje se kroz trodnevnu radionicu u organizaciji CNA, u čijem trenerskom timu su bili Nenad Vukosavljević, Nedžad Horozović, Adnan Hasanbegović i Amer Delić, pokušalo doći do dogovora i trasiranju puta u budućim zajedničkim mirovnim akcijama “veterana”.

 

Sama veteranska grupa brojala je 15 učesnika od predviđenih 18.

Nažalost trojica pozvanih su usljed privatnih obaveza morala da otkažu učešće.

Uvodni dio radionice, uz predstavljanje novog člana, pokazao je koliko su učesnici  sami sebi stvorili sigurno okruženje u grupi, senzibilizirali se međusobno i stekli povjerenje neophodno da bi se nastavio dalji rad. Prisutan je bio izuzetno jak emotivan naboj koji karakteriše susrete prijatelja nakon dugog vremena.

Trenerski tim se osvrnuo na protekli period u trajanju od nekoliko mjeseci, koji je iskoristio na izradu plana  i strategije za nastavak rada sa veteranskom populacijom, gdje je poseban akcenat stavljen na to da su očekivanja od učesnika i organizacija koje predstavljaju  takva da je neophodno da samostalno naprave iskorak u jačanju međusobne saradnje, bez agitiranja i pomoći CNA u finansijskom i organizacionom smislu.

Analizirane su “neuspješne” akcije obilježavanja mjesta zločina u Šamcu i Zavidovićima, koje su međutim polučile rezultate  i iskustveno odredile rad na budućim.

Prezentiran je podsjetnik na ranije predložene zajedničke akcije sa smjernicama da se izvrši selekcija najužih konkretno izvodivih događaja.

 

Učesnici su formirali 3 samostalne mješovite grupe koje će do dogovorenog roka organizovati posjete memorijalnom centru u Potočarima, Kravicama i Vukovaru (I grupa), gostovanje u  emisijama na TV “Al-Jazeera” studio u Sarajevu (II grupa) i lokalnoj TV u Brčkom (III grupa).

CNA je predočio ideju izrade “lične karte” spomenika, obilježenih, ali i neobilježenih mjesta stradavanja na području BiH,  pri čemu je izraženo očekivanje podrške od strane učesnika iz BiH prilikom određivanja lokacija koje su važne za sprovođenje ove ideje.

Simbolično nazvanim “Crveno slovo”, od svih učesnika prikupljeni su značajni datumi iz skorije prošlosti koji se obilježavaju u sredinama iz kojih dolaze. Svi su imali priliku i da ponude datume za koje postoji mogućnost gostovanja nekoga iz “neprijateljskih vojski”. Na ovaj način želimo da pobudimo promjenu dosadašnjeg “monoetničkog” načina komemoracija i obilježavanja bitnih datuma. Izdvojeni su i analizirani pojedinačni primjeri koji bi bili podržani od lokalnih zajednica i političkih struktura, kao i potencijalni problemi sa kojima bi se organizatori, ali i gosti, eventualno susreli.

Jedan od problema koji je prepoznat, a na koji je potrebno ukazati, je politička neusklađenost istorijskih činjenica na područjima susjednih opština, uz uzimanje u obzir kao validnih samo slučajeve zločina koji su procesuirani. Dešava se da zbog sporosti sudskih organa u nekim sredinama, bez obzira na činjenice o počinjenim zlodjelima, sami članovi udruženja koji su uključeni u mirovni rad nisu u stanju da dobiju podršku, kako od svojih organizacija, tako i društveno-političkog establišmenta.

Učesnicima je predstavljen Studijski put u Berlin, koji će se realizovati u Oktobru mjesecu ove godine. Osim 4 predstavnika CNA, za to putovanje je predviđeno i 10 veterana. Nažalost, moraće se izvršiti selekcija jer je većina učesnika jako zainteresovana za učešće.

Ono što je bila najveća karakteristika ovog treninga je izuzetna motivisanost za nastavak zajedničkog rada unutar grupe, ali i intenzivnijeg djelovanja u matičnim sredinama. Dio te motivisanosti je dlazilo iz osjećaja koherentnosti grupe i vjere u potencijal za mirovni rad koji prepoznaju učesnici kod sebe.

Takođe, navedena je potreba za uključivanjem i novih članova uz očuvanje “jezgra” grupe i proširenja regionalne saradnje na područja koja do sada nisu bila uključena, odnosno u kojima je iz nekog razloga bilo sputavanja šireg aspekta djelovanja.

 

Amer Delić

 

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja