Seminar razmjene na temu suočavanja sa prošlošću

| Nedžad Horozović |
„Kako se naša društva sjećaju prošlosti – primjeri bivše Jugoslavije, Austrije i Njemačke“ Sarajevo, 09–14.mart/ožujak 2012. ...
4. maj/svibanj 2012
4. maj/svibanj 2012

Zajedno sa našim partnerima, austrijskim ogrankom International Fellowship of Reconciliation (IFOR) i Diakonie Austria, okupili smo grupu od 18 učesnika/ca iz Austrije, Njemačke i bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) u Sarajevu od 09. do 14. marta 2012.

Naš partner i prijatelj, Boro Kitanoski iz „Mirovne Akcije“ iz Prilepa, Makedonija, pridružio se voditeljskom timu, i zajedno smo razvili koncept ovog seminara.

Ovaj seminar je bio konkretan korak CNA na polju međunarodne razmjene, koja predstavlja područje našeg interesovanja i za čije intenziviranje postoji želja u budućnosti. Namjera nam je bila da ovim seminarom stvorimo i otvorimo konstruktivni prostor gdje bi se specifičnosti i sličnosti Austrije, Njemačke i bivše Jugoslavije mogle uporediti, gdje bi se iskustva, dileme i razmišljanja na temu suočavanja sa prošlošću u određenim zemljama mogle razmjeniti i gdje bi se mogli izraziti ideje i potrebe za buduću saradnju i zajedničke inicijative.

Većina učesnika/ca su profesionalno uključeni/e u suočavanje sa prošlošću, pomirenje, izgradnju mira i/ili nenasilje, npr. kroz rad u NVO sektoru, kroz istraživačke radove ili rad u medijima. Njihovo znanje, iskustvo, dileme i izazovi su bili baza za metodološki tok i sadržaj seminara.

Moduli seminara su se sastojali od prezentacija o procesima suočavanja sa prošlošću u pojedinim zemljama, kritičkim procjenama primjera memorijala, plenumskim diskusijama o različitim modelima izgradnje mira i pomirenja, radu u grupama gdje su se razmjenjivala iskustva dobrih primjera u radu na suočavanju sa prošlošću, gostujućeg predavača na temu kulture sjećanja i politike u Evropi i posjeta memorijalima u Sarajevu i muzeju Bitke na Neretvi u Jablanici.

Tokom seminara, ali i za vrijeme pauza i u večernjim satima bila je primjetna intenzivna interakcija među učesnicima/a. Dodatno je važno spomenuti kako su mnoge osobe govorile o svom ličnom iskustvu u ratu ili su dijelile intimne lične sumnje sa ostalima. Ovo se može posmatrati kao indikatori da je seminar doživljen kao sigurno mjesto za razmjenu.

Ovo su samo neka od pitanja sa kojima su učesnici/e “ušli/e” u ovaj seminar:

  • Šta je to sto vi/mi očekujemo od suočavanja sa prošlošću?
  • Pitanje kolektivne krivice?
  • Da li je promjena lakša gubtinicima nego pobjednicima u ratu?
  • Zašto je problem suočavanja sa prošlošću tako velik u Ex-Yu? (čini se da je veći problem nego u ostalim post-konfliktnim regionima.)
  • Ko su žrtve u bivšoj Jugoslaviji?
  • Šta je poveznica između viktimizacije i preuzimanja odgovornosti?
  • Šta vam nedostaje u ovom procesu (SsP) u Austriji?
  • Da li pali pripadnici „Wermachta“ imaju spomenike i groblja sa simbolima?
  • Čime ste  zadovoljni, a čime nezadovoljni u toku procesa suočavanja sa prošlošću u Njemačkoj?

Mnogo od ovih pitanja su tokom seminara otvorena i tematizovana i razvilo se razumijevanje za poslijeratne situacije, poteškoće procesa pomirenja i generalno dimenzije suočavaja sa prošlošću. Uz ovo je i ostao osjećaj da postoji potreba kod mnogih za ovom vrstom razmjene i učenja. To se posebno odnosi na promišljanja o odnosu pomirenja i suočavanja sa prošlošću, analiza postojećih modela memorijalizacije i dubljeg upoznavanja konteksta.

Slična potreba je bila izražena i u povratnoj informaciji i prijedlozima vezani za seminar od strane učesnika/ca. Tako da to može biti bitan smjer budućih aktivnosti CNA na polju međunarodne razmjene na temu suočavanja sa prošlošću i sličnih tema.

Ovim su se pokazale korisnim i u buduće imati ovakve prilike za razmjenu, osobito jer je ovakav sklop grupe (učesnici/ce iz Njemačke, Austrije i bivše Jugoslavije) specifičan i rijedak.

Na pitanju“Kojim koracima u svom procesu učenja ste zadovoljni?“ dobili smo sledeće odgovore:

–          “Učenjem kompleksnosti procesa memorijalizacije. Koja pitanja se moraju adresirati i sa kim ili čim se trebamo pomiriti?“

–         “Produbljenjem razumijevanja suočavanja sa prošlošću u bivšoj Jugoslaviji, kao i u Njemačkoj i Austriji. Povezanošću ličnog i mirovnog rada u pristupima suočavanja sa prošlošću.“

Povratna informacija i prijedlozi vezani za metodološki pristup od strane učesnika/ca seminaru mogu biti temelj budućih aktivnosti CNA na polju međunarodne razmjene na temu suočavanja sa prošlošću i sličih tema.

Teme izgradnje mira, pomirenja i suočavanja sa prošlošću su još jako aktuelne i važne u svim istraživanim regionima, posebno u bivšoj Jugoslaviji zbog nedavnog rata, ali i u Austriji i Njemačkoj također. Ovaj seminar je pokazao kako ove teme ne mogu biti određene nekim rokom, nego su ustvari u tijeku procesa koji traje i koji iziskuje kontinuiranu ličnu posvjećenost i kritički osvrt i propitivanje ljudi.

Neki od citata učesnika/ca iz evaluacija:

–         “Svjesniji sam toga kako nismo sami u procesu suočavanja sa prošlošću. Imam više ljudi koje mogu pitati o određenim temama.”

–         “Ovo iskustvo (seminara) će obogatiti moj lični život. Posebno senzibilnost ka određenim temama.”

–         “To je bila sigurna soba i svima je bilo dozvoljeno da pričaju o čemu god su željeli“.

–         “Nivo slušanja i ličnog interesa svakog pojedinačnog/e učesnika/ce je bio visok i za svako poštovanje.“

 

& Diakonie Austria

U saradnji sa Internationaler Versöhnungsbund

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja