Susret veterana, Doboj 26.-28.4.2013.

| CNA |
mirovne aktivnosti ratnih veterana ...
30. april/travanj 2013
30. april/travanj 2013

U Doboju je od 26. do 28. aprila 2013. održan susret ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju iz Beograda/Sarajeva, u čijem trenerskom timu su bili Katarina Milićević, Davorka Turk, Nedžad Horozović, Adnan Hasanbegović i Amer Delić.

Aktivnosti su obuhvatile Fokus grupu oformljenu za potrebu istraživanja na temu memoralizacije te prateću radionicu na temu Tabui.

doboj, fokus grupa, tabui

Fokus grupom sadržajno je obuhvaćena prezentacija prikupljenog materijala i fotografija sa više od trideset spomenika, ali i još uvijek neobilježenih mjesta stradanja na prostoru Bosne i Hercegovine tijekom rata 1992.-1995. Namjera nam je bila raspraviti o postojećim modelima i primjerima memorijalizacije u Bosni i Hercegovini.

Radionica na temu Tabui tematizirala je otvorena pitanja o suočavanju sa prošlošću u regionu i  brojne kontroverzne teme koje dolaze iz javnog prostora. Govorilo se o manipulaciji žrtvama, nedostatku pravde u kontekstu oslobađajućih presuda i neprocesuiranih zločina, te o različitim interpretacijama uzroka ratova u regiji.

Analizirana su i dosadašnja dostignuća veteranske grupe na polju mirovnog rada i potencijala koji učesnici prepoznaju kod sebe, te mogućnosti zajedničkih nastupa u budućim mirovnim akcijama.

doboj, fokus grupa

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja