16. godišnji izveštaj

| CNA |
septembar/rujan 2012. - septembar/rujan 2013. ...
26. februar/veljače 2014
26. februar/veljače 2014

NaslovnaGodisnji2013 Izvještaj možete preuzeti ovdje

 

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

Predstavljamo vam šesnaesti po redu godišnji izvještaj o našim aktivnostima za period septembar/rujan 2012. – septembar/rujan 2013. na uvid i kao poticaj za reakcije, komentare, kritike, pitanja i pohvale.

U njemu smo najveći dio posvetili mirovnim aktivnostima mješovite grupe ratnih veterana, čiji se obujam znatno povećao, pa tako u godinu dana bilježimo studijsku posjetu Berlinu, zajedničke posjete mjestima stradanja i sjećanja – Srebrenici, Busovači i Vitezu, ali i komemorativne posjete Gornjem Vakufu/ Uskoplju, jugu Srbije i Zavidovićima (što je prvi slučaj da jedna od nekadašnjih neprijateljskih strana poziva u goste bivše “neprijatelje” na ovakav vid obilježavanja nekog značajnog datuma iz novije historije). Osim treninga za učesnike ratova, u Doboju smo održali i susret veterana na kojem smo analizirali dosadašnja postignuća veteranske grupe na polju mirovnog rada, te potencijale i mogućnosti zajedničkih nastupa u budućim mirovnim akcijama. Osnovni trening iz izgradnje mira naš je najstariji program mirovnog obrazovanja, ove godine bilježimo 34. po redu. Iz dugogodišnjeg iskustva CNA programa mirovnog obrazovanja, dvanaest godina po izlasku priručnika Nenasilje?, proizašao i naš novi priručnik Pomirenje?! Priručnik za rad na suočavanju s prošlošću kroz treninge i radionice. Engleski prijevod priručnika izaći će tijekom 2014. godine. Poslije nekoliko godina rada na pripremi, krajem 2012. krenuli smo i u realizaciju dokumentovanja mjesta stradanja i sjećanja i načinima memorijalizacije u Bosni i Hercegovini nakon rat(ova) 1992.-1995. Očekujemo da će i ova knjiga, kao rezultat istraživanja i fotografiranja obilježenih i neobilježenih mjesta sjećanja, iz štampe izaći 2014. godine.

Nakon gotovo deset godina, s veseljem i iščekivanjem se pripremamo i za novi ciklus Treninga za trenere/ice. Sve potrebne informacije objaviti ćemo na vrijeme. Objavljivanje publikacije u kojoj bismo predstavili svoja dosadašnja iskustva u radu s ratnim veteranima još uvijek nam je nerealizirana želja, ali strpljivo radimo na tome da i ona u skorije vrijeme ugleda svjetlost dana. Imamo puno planova i želja, o kojima ovdje ipak nećete čitati, sve do njihove konačne realizacije. Želimo samo reći da radimo puno i predano, ali ne žalimo se, vaše povratne informacije i zadovoljstvo koje iz tog rada proizlazi su nam poticaj za dalje.

Ove nam se godine pridružila i naša dugogodišnja suradnica i drugarica Marijana Stojčić. Na ovaj način, proširenje kapaciteta znači i da se pripremamo za neke nove iskorake u izgradnji mira u našim društvima. Trebat će nam vaša povratna informacija, reakcija, kritika, ali i podrška, kao i u prethodnih šesnaest godina. Jedino tako sve ovo na čemu radimo ima smisla.

Srdačno,

CNA

Preuzmi izvještaj

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja