IDEJE, AKCIJE, PODRŠKA – iliti Izveštaj sa četvrte, poslednje faze Treninga za trenere-ice, Andrevlje, 7-13.11.2014.

| Katarina Milićević |
Završena je posljednja faza Treninga za trenere i trenerice iz izgradnje mira (2014.) ...
21. novembar/studeni 2014
21. novembar/studeni 2014

Poslednja, četvrta faza Treninga za trenere i trenerice iz izgradnje mira (TzT), održana je od 7. do 13. novembra u Andrevlju, na Fruškoj Gori, Srbija.

Podsećamo, program TzT počeo je u maju 2014. godine, okuplja ljude iz zemalja bivše Jugoslavije, a više o njemu možete pročitati u prethodnim tekstovima: Trening za trenere i trenerice iz izgradnje mira (2014) i Druga i treća faza treninga za trenere-ice.

Već prvog dana rada pridružio nam se Abdullah Ferizi, mirovni aktivista sa Kosova, koji nam je bio gost i na prvoj fazi TzT-a. Kako smo u Andrevlju planirali zajedničke akcije i aktivnosti, šta ćemo i kako dalje raditi u regionu, smatrali smo važnim da nam Abdullah približi kontekst Kosova, i da svoju sliku, kako tamo izgleda rad na suočavanju sa prošlošću i pomirenju, šta je moguće raditi, šta nije, šta je izgradnja, a šta razgradnja mira. Dosta smo sa njim razgovarali, postavljali mu razna pitanja, iznosili i delili strahove i dileme. Zahvalni smo mu što nam se pridružio, i pružio sliku koja nije lažno optimistična, i koja od svih nas zahteva dalje duboko promišljanje, ali i delovanje.

Kako je veliki broj učesnika-ca na prethodnoj fazi TzT-a izrazio potrebu da više nauči o finansijskom delu projekata, drugog dana treninga nam je radionicu o fundraisingu i donatorskim politikama održala Ana Marjanović Rudan, konsultantkinja.

Između dve poslednje faze TzT-a pozvali smo učesnike-ce da razmišljaju o akcijama i aktivnostima koje bi želeli da sprovedu. CNA je doneo 20141110_NNV_NNV_0542i

nternu odluku da, u zavisnosti od ideja koje nam budu predložene i načina njihove razrade, neke od njih podrži u daljoj realizaciji. Bili smo ne malo iznenađeni kada smo shvatili da ideja ima više nego učesnika-ca, čak 21! I da su uglavnom jako kvalitetne, promišljene, te da za cilj imaju dalji rad na izgradnji mira u regionu. Tako da smo najveći deo poslednje faze uložili u međusobnu razmenu, predstavljanje ideja, davanje fidbekova, kao i za promišljanje o formiranju timova koji bi ideje sprovodili i detaljnije planiranje njihove realizacije.

Morali smo da od tolikog broja ideja odaberemo nekoliko, što je bilo izuzetno teško. Zato i smatramo da je važno reći da nijedna ideja nije odbačena, i zaboravljena, već da ćemo se nekima baviti ubrzo, nekima, možda, kasnije, dok smo za neke ideje, koje se odnose na pojedine države u regionu, preporučili učesnicima TzT-a da razmišljaju o saradnji sa našim partnerskim organizacijama (kao što je Mirovna akcija iz Prilepa, na primer).

Osam ideja je prošlo sve faze razrade i planiranja u okviru treninga za trenere-ice, i to su (naslovi su radni):

  1. Regionalni literarni konkurs na temu suočavanja sa prošlošću
  2. Regionalni mirovni savet – zajednički regionalni glas grupe u javnosti po pitanjima bitnim za izgradnju mira
  3. Publikacija usmenih istorija o ljudima koji su u toku rata pomagali svojim komšijama
  4. Trening za studente-kinje u BiH
  5. Nekoliko jednodnevnih radionica za srednjoškolce-ke iz podeljenih gradova u BIH
  6. Trening o izgradnji mira i suočavanju s prošlošću za učesnike-ce sa područja Srbije, Kosova i Makedonije
  7. Akcije obeležavanje neobeleženih mesta stradanja
  8. Dokumentarni film o ljudima koji su napustili svoje kuće, 20 godina posle Dejtonskog sporazuma

Kako smo dobili odlične ideje, a svi učesnici-e pokazali visoku motivisanost da u aktivnostima učestvuju, trenerski tim je doneo odluku da u kasnijim fazama razrade odluči koje će sve inicijative i na koji način da podrži, do sprovedbe.

Ovaj susret smo iskoristili za niz video snimaka, od kojih će jedan deo poslužiti za video radove otvorene široj javnosti, a drugi za lepe interne uspomene na vreme provedeno zajedno.

Otišli smo iz Andrevlja bez suza i pozdrava, svesni da nas zajedno čeka još puno rada, da smo sa treniranjem završili, ali vrlo ohrabreni jer smo podrška jedni drugima, i jer nas je, posle ovog TzT-a, bar 19 mirovnih aktivista-kinja više.

20141112_NNV_NNV_0618

Galeriju fotografija pogledajte ovdje

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja