Ratni veterani na obilježavanju godišnjice “Egzodusa naroda Vozuće, naselja dolinom rijeke Krivaje i južnog dijela Ozrena”

| Amer Delić |
Komemoracija u Stogu, Vozuća, 10. septembar 2014. ...
12. septembar/rujan 2014
12. septembar/rujan 2014

IMG_9688U naselju Stog kod Vozuće, opština Zavidovići, u srijedu, 10. septembra 2014. godine, obilježena je devetnaesta godišnjica “Egzodusa naroda Vozuće, naselja dolinom rijeke Krivaje i južnog dijela Ozrena”.

“Zavičajno udruženje Zavidovićana” iz Doboja, tradicionalno na ovaj dan organizuje marš sjećanja “Stazama egzodusa”, a ove godine je više od petsto učesnika prepješačilo stazu dugu 22 kilometra.

Grupa ratnih veterana iz oba bosansko-hercegovačka entiteta, te Hrvatske i Srbije, zajedno sa nama iz CNA, u Stogu se pridružila učesnicima na obilježavanju ovog događaja. Tom prilikom smo prisustvovali služenju Svete liturgije i parastosu za poginule na vozućkom frontu.

 

Nakon toga smo položili vijenac na spomen-obilježje poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa prostora opština Bijeljina, Srbac, Prnjavor, Vukosavlje, Modriča i Doboj.

Masovno stradanje Vozućana  dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine. Tada je iz 30 naselja izbjeglo 1920 srpskih porodica sa 7680 članova. Tokom četiri ratne godine, ovdje je poginulo više od 300 boraca i civila.  U borbama je život izgubilo i oko 400 vojnika Vojske Republike Srpske iz drugih krajeva, što ovo mjesto čini jednim od najvećih srpskih stratišta u proteklom ratu.

Tokom boravka u Zavidovićima, susreli smo se sa predstavnicima Opštinskog odbora ratnih vojnih invalida Armije RBiH iz ovog mjesta, koji su iskazali podršku našim aktivnostima na području zavidovićke opštine, što nam je jako značajno, s obzirom da se istog dana, 10.septembra, u Vozući obilježava “Dan oslobođenja Vozuće”, u čiju organizaciju je uključeno i ovo udruženje.

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja