Ratni veterani u posjeti Velikoj Kladuši

| Amer Delić |
Predstavnici nekadašnjih suprostavljenih vojski u Velikoj Kladuši zajednički posjetili spomen groblje pripadnika Narodne odbrane „Mezarje Dubrave“ i "Šehidsko turbe" borcima Armije RBiH ...
30. oktobar/listopad 2014
30. oktobar/listopad 2014

U saradnji sa “Udruženjem demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., opštinska organizacija Velika Kladuša” i “Udruženjem ratnih vojnih invalida Narodne odbrane” iz Velike Kladuše, Centar za nenasilnu akciju je 26. oktobra 2014. organizovao posjetu Velikoj Kladuši.

U posjeti su učestvovala 23 ratna veterana, koji su bili pripadnici:  Vojske Republike Srpske, Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane, JNA, Vojske Jugoslavije i Armije RBiH.

Uz ratne veterane iz regiona, po prvi put od prestanka rata, predstavnici nekadašnjih suprostavljenih vojski u ovom gradu su zajednički posjetili spomen groblje pripadnika Narodne odbrane „Mezarje Dubrave“ i “Šehidsko turbe” borcima Armije RBiH, gdje su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama.

Velika Kladuša je grad koji još uvijek pritišće ratno naslijeđe sukoba unutar jedne etničke zajednice, bošnjačko-muslimanske. Ovaj čin, na koji se čekalo devetnaest godina, ima svoj simbolički značaj za prevazilaženje mržnje i nepovjerenja, koji su još uvijek prisutni i izraženi u ovoj podijeljenoj zajednici.

Tokom posjete, održan je i zajednički sastanak naše grupe i predstavnika boračkih udruženja Armije RBiH i Narodne odbrane iz Velike Kladuše, te Udruženja poginulih i nestalih pripadnika Narodne odbrane. Na sastanku je podržana ideja zajedničkih posjeta i susreta bivših učesnika ratova koji kroz dijalog i odavanje počasti stradalima žele da doprinesu izgradnji stabilnog mira. Domaćini su istakli da ovaj događaj za njih ima istorijski značaj i predstavlja iskorak ka pomirenju i suživotu Kladušana. Takođe su izrazili zahvalnost našoj mješovitoj grupi, bivših ratnika i mirovnih aktivista, za podršku i  ohrabrenje koje ih je potaknulo da prvi put zajednički posjete mjesta sjećanja.

Sastanku je prisustvovao i Edin Bekrić, načelnik opštine Velika Kladuša, koji je poručio da su posjete mezarju Dubrave, kao i Šehidskom turbetu, velika stvar koja vodi izgradnji mira kao jedine garancije prosperiteta svih građana u Velikoj Kladuši.

Događaj je izazvao veliku medijsku pažnju. Izdvajamo neke od linkova:

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje

 

 

 

 

 

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja