Trening izgradnje mira za studente/ice iz BiH

| drugi-other |
Jahorina 31.7.-5.8.2015. ...
19. oktobar/listopad 2015
19. oktobar/listopad 2015

U periodu od 31.7.-5.8.2015. se po prvi put u organizaciji CNA i neformalne grupe „PlatForMir“ održao „Trening izgradnje mira za studente/ice iz BiH“. Ovaj novi koncept treninga, i ciljnom grupom i fokusom je proizašao iz CNA aktivnosti Trening za trenere/ice iz izgradnje mira, gdje se i pojavila ideja da se uradi nešto konstruktivno sa fokusom na studente i studentice zbog njihovog budućeg potencijala kao budućih akademskih građana i građanki te glavnih nositelja/ki svih budućih procesa u BiH.

IMG_1291

Pošto se trening održavao po prvi put, trenerski tim je imao vrlo složen zadatak koncipiranja i struktuiranja treninga, tako da bude prilagođen potrebama i kapacitetima grupe, a koje smo mogli samo pretpostaviti iz njihovih aplikacija. Zbog velikog broja otkazivanja postojala je određena bojazan  za dinamku prvotno zamišljenog koncepta, no na kraju se ispostavilo da je grupa odlično „kliknula“  i da od starta postoji snažna bliskost i kohezija unutar grupe, koja je nastupila vrlo brzo zajedno sa nevjerojatnom spremnošću na rad i dijeljenje svojih osobnih priča.

Različiti konteksti sudionika, a ipak zajednička studentska solidarnost i kohezija pokazali su se vrlo konstruktivnima za rad na teškim temama poput suočavanja sa prošlošću. Usprkos bojazni da će zbog vrlo jake kohezije manjkati spremnosti na konfrontaciju, pojavio se ogroman sigurni prostor za izricanje svog iskrenog mišljenja bez straha od osude, što je i jedan od glavnih zadataka ovakve aktivnosti, treniranje za realne situacije koje ih mogu snaći u svijetu izvan sigurnog prostora treninga, aktivno promišljanje svojih uloga u vanjskom svijetu, razvijanje kritičkog i samokritičkog mišljenja te pozitivni pomak u BH društvu koji dolazi iz senzibilizacije za druge i njihove potrebe.

Sama kratkoća treninga (4 dana) nametnula je vrlo naporan i brz tempo rada, za koji će se na kraju ispostaviti da je ipak malo prežestok pa je i dinamika rada u nekim trenucima opadala, ali se ponekad nastavljala i u slobodno vrijeme.

U početku se pojavljivala potreba za klasičnim predavačkim načinom rada i serviranim rješenjima na koji je studentska populacija inače navikla, no kad su shvatili, sudionici su imali vrlo pozitivan utisak na interaktivni način rada koji smo koristili, često ističući da njihova dosadašnja iskustva nisu bila ni usporediva po dinamici i rezultatu sa ovime.

To nas je navelo na pitanje tko to mladima i kako servira rješenja, i tko ima pravo umjesto njih odlučivati? Na dinamiku je snažno uticao i sam trenerski tim svojim šarolikim sastavom, iskusnim trenerima/cama od kojih je jedan i ratni veteran što će se pokazati kao vrlo jaka pozicija koja ima snažan utjecaj na studente, te trenerima proizašlima sa TZT-a koji su ostvarili jaku povezanost sa samim sudionicima.

Iako prvotno nije bilo zamišljeno, zbog same dinamike treninga otvorila se i mogućnost nastavka istog i daljnjeg rada sa studentskom populacijom kao ciljnom skupinom sa velikom potrebom za konstruktivnim djelovanjem.  Lokacija održavanja treninga je isto tako imala znažan utjecaj na dinamiku, Hotel Lavina je ispunila sva očekivanja i sve pohvale osoblju i ambijentu uz nadu za buduću suradnju.

Dalmir Mišković

IMG_1334

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja