Završen drugi trening iz izgradnje mira sa studentima/cama iz BiH

| CNA |
Drugi trening sa studentima/cama iz Bosne i Hercegovine iz izgradnje mira održan je od 6. do 11. novembra/studenog na Bjelašnici, BIH. Akcenat smo stavili na teme koje se tiču diskriminacije u društvu i suočavanje sa prošlošću, te kreativnu razradu konflikata. ...
19. novembar/studeni 2015
19. novembar/studeni 2015

Drugi trening sa studentima/cama iz Bosne i Hercegovine održan je od 6. do 11. novembra/studenog na Bjelašnici, BIH. Potreba za ovim treningom nastala je posle održanog prvog, četvorodnevnog treninga tokom leta na Jahorini. Trenerski tim je želeo da sa istom grupom produbi teme koje se tiču suočavanja sa prošlošću i izgradnje mira, a posebno nenasilne akcije i načine delovanja u društvu, jer smo želeli da osnažimo i podržimo mlade u BiH na aktivnije društveno delovanje.

Iako smo na prethodnom treningu, i posle njega, nekoliko puta proveravali sa grupom njihovu dostupnost i motivaciju za nastavak rada, i imali gotovo stopostotnu pozitivnu reakciju, zbog različitih okolnosti i obaveza, na kraju smo radili sa 15 učesnika/ca, što je imalo i svoju dobru stranu, jer je izgradnja poverenja u grupi bila brža. Utisak nam je da su se mnogi učesnici ohrabrili da govore o problemima u svojim sredinama, što takođe može da bude posledica manje grupe, i većeg vremenskog prostora.

Kako smo dobro poznavali grupu, bilo nam je lakše da napravimo zahtevan plan rada, unapred znajući koliki je stepen motivacije, i lična zainteresovanost svakog od učesnika/ca. Akcenat smo stavili na teme koje se tiču diskriminacije u društvu i suočavanje sa prošlošću, te kreativnu razradu konflikata. Imali smo i specijalne goste, ratne veterane Mirka Zečevića Tadića (HVO), Ibrahima Topčića (ARBiH) i Spasoja Kulagu (VRS), i našeg kolegu, Adnana Hasanbegovića (ARBiH). Radionica s ratnim veteranima na sve je ostavila intezivan emotivni utisak, a antiratna poruka koje je stigla od učesnika rata bila je odlično prihvaćena u grupi.

U trenerskom timu su bili Dalmir Mišković iz Livna, Jordančo Poposki iz Skoplja i Nataša Okilj, Adnan Hasanbegović, Katarina Milićević (CNA Sarajevo/Beograd).

K.M.

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja