Obilježavanje godišnjice početka rata u Hrvatskoj

| Amer Delić |
Pakrac, 1.marta/ožujka 2016. ...
9. mart/ožujak 2016
9. mart/ožujak 2016

U Pakracu je 1. marta/ožujka 2016. godine organizovano „Obilježavanje dvadeset i pete godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj“. Posredstvom naših prijatelja i saradnika na polju izgradnje mira iz Udruge „Hrvatski časnički zbor“ Pakrac-Lipik, mi iz Centra za nenasilnu akciju (CNA) dobili smo poziv da prisustvujemo ovoj manifestaciji. Pozivu smo se odazvali i uz Adnana Hasanbegovića i Amera Delića iz CNA, uz nas je bio i naš dugogodišnji saradnik, ratni veteran Hrvatske vojske, Zvonko Lucić.

U programu obilježavanja organizovan je „Mimohod pobjednika“ ulicama grada do Rimokatoličkog groblja gdje je održan komemorativni skup kojem smo se pridružili. Prisustvovali smo i skupu održanom na platou ispred zgrade Policijske stanice Pakrac, koja i simbolizira početak oružanog sukoba u Hrvatskoj, gdje su se prisutnim obratili politički predstavnici, predstavnici vojske i braniteljskih udruga i sudionici ratnih zbivanja. Program manifestacije završen je sa zajedničkim ručkom i druženjem učesnika u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“. Zahvaljujući našim domaćinima, tokom učešća u programu obilježavanja imali smo priliku upoznati se i razgovarati sa predstavnicima lokalnih vlasti Pakraca i čelnim ljudima braniteljskih udruga.

Tokom boravka u Pakracu, održali smo i sastanak kojem su prisustvovali predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika. Kroz razgovor predstavili smo CNA iskustva višegodišnjeg rada sa ratnim veteranima na polju konstruktivnog suočavanja sa prošlošću, te govorili o aktivnostima posjeta stratištima i zvaničnim komemoracijama koje sprovodimo zajedno sa grupom ratnih veterana iz regiona. Takođe, izrazili smo želju da ostvarimo intenzivniju saradnju sa braniteljskim udrugama iz Hrvatske, kao i dileme koje imamo o pristupu udrugama i poteškoće koje smo imali u dosadašnjim nastojanjima da organizujemo posjete mjestima sjećanja i stradanja u Hrvatskoj. Naši sagovornici su pokazali zainteresovanost za ideju saradnje na polju izgradnje mira među bivšim neprijateljima i istakli potrebu unaprijeđenja dijaloga među ljudima koji žive na prostorima na kojima su trajali sukobi.

Predložili smo im da nam se pridruže na nekoj od budućih aktivnosti posjeta, što je i prihvaćeno.

Takođe, razgovarali smo i o mogućnosti zajedničke posjete ratnih veterana mjestima sjećanja i stradanja u Pakracu i okolini, što je ostalo kao otvoreno pitanje i u perspektivi će biti predmet dogovaranja.

Za nas je važno napomenuti da smo prvi put učestvovali na jednom ovakvom skupu obilježavanja značajnih datuma iz ratne prošlosti u Hrvatskoj. Iako bi voljeli da se ovakav susret i prije desio, vjerujemo da će naš dolazak u Pakrac i razgovori koje smo vodili biti od koristi i biti korak naprijed u uspostavljanju intenzivnijeg dijaloga o bolnoj prošlosti i izgradnje mira u regionu.

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja