As unë nuk mund të ndihem mirë nëse fqinji im ndihet keq

Više informacija o knjizi“I Cannot Feel Well If My Neighbour Does Not” is a collection of interviews with people from the region of former Yugoslavia – how do they see reconciliation, the past, responsibility, guilt, nationalism, future…

Editors: Helena Rill and Ivana Franovic
Publisher: Centre for Nonviolent Action, 2005.
Language: B/C/S, Albanian & Macedonian

Përmbajtja

Parathënie, Ivana Franoviq
Intervistuesit/et
Falënderimet

 • Faji është kolektiv. Nuk mundet individi ta marrë vetë pushkën dhe të gjuaj. Metodija (Shkup)
 • Çdo komb e ka nacionalizmin e vet. Galipi (Shkup)
 • Tani jemi në prag të zeros. Seadi (Vakufi i Epërm – Uskople)
 • Njerëzit po “e marrin veten” ngadalë edhe pse politikanët akoma “kërcënojnë me armë”. Gjuroja (Vakufi i Epërm – Uskople)
 • Hej, a e dëgjon veten se çfarë thua?! Tamara (Sombor)
 • Si u preva unë, si u preve ti – i njëjti gjak na rrjedh nëpër damarë.Esma (Sarajevë)
 • E atëherë vëlla do të fillojmë nga vetvetja. Vojoja (Nevesinje)
 • Fenomen planetar. Edini (Ulqin/Sarajevë)
 • Është tmerrësisht e vështirë të thuash: “Unë kam gabuar”. Predragu (Trebinjë)
 • Populli duhet ta kuptojë njëherë e përgjithmonë se nuk duhet të ketë urrejtje. Vedati (Gjilan)
 • Nuk kanë lidhje se çfarë ka ndodhur, kurse urrejnë. Jadranka (Lloznicë)
 • Unë jam kroate më e madhe sepse punoj në të mirë të shtetit tim. A. (Knin)
 • Të ndërpritet cikli i dhunës. Mevludini (Gjilan)
 • Ta shikojmë të vërtetën në sy. Peda (Babushnicë)
 • Jemi më të mbrapshtë seç na është thënë. Mustafa (Ulqin)
 • Në këtë kohë, heronjtë që nuk janë heronj, bëhen të tillë. G. (Bijelinë)
 • Të mos lejojmë që të tjerët të flasin përherë për ne. Fata (Bijelinë)
 • Besim e jo të na ruajë ushtria. Nexhati (Gjilan)
 • T’i pastrojmë gjërat në kopshtin tone. Borisi (Knin)
 • Të fillohet biseda gjatë drekës së të dieles. Iva (Zagreb)
 • Si është e mundur të jesh i lumtur në rrethin e fatkeqëve? Junuzi (Vakufi i Epërm – Uskople)
 • Të gjithë presim së bashku në radhët e njëjta. Olivera (Kamenica e Kosovës)
 • Si ka ardhur deri te kjo që të kërkojmë tani pajtim? Kosta (Shkup)
 • Frymojmë lirë, ecim lirë, bisedojmë lirshëm. S. (Prishtinë)
 • Siç më ka dhembur mua, ashtu u ka dhembur edhe shqiptarëve, romëve… Alberti (Podgoricë)
 • Niveli i tretë i fajit: ata që s ’kanë dalur në zgjedhje. Darkoja (Horgosh)
 • Ai, shtëpi të madhe – ti, shtëpi të vogël. Petriti (Shkup)
 • Kemi për çfarë të turpërohemi. M. (Karlovac)
 • Kam frikë nga mungesa e tolerancës dhe diskutimit, kurse kjo është ajo çka na duhet. Lubica (Popovaçë)
 • Secili mendon se ai është viktimë, se të tjerët janë fajtorë. M. (Suboticë)
 • Janë shumë të rëndësishme disa pajtime të vogla. Josipa (Jajce)
 • Që nga koka deri tek thembra. Muhamedi (Shkup)
 • Na kanë gjetur në rrugë dhe na kanë pranuar në shtëpi. Milica (Bijelinë)
 • Me vetë faktin që kanë heshtur dhe nuk kanë bërë asgjë, kanë marrë pjesë në tërë atë. Ajsha (Podgoricë)
 • Nuk ka rënë ai nga qielli, ne e kemi zgjedhur. Ivica (Shibenik)
 • Dhe të kalohen të gjitha këto, për çfarë! Razija (Sarajevë)
 • Ndihem më mirë kur e di se nuk rri ulur dhe pres. Nina (Beograd)
 • Që fqiun tim mos ta sulmoj, por ta ftoj për kafe. Sasha (Sarajevë)
 • Elhamdulilah. Dika (Sarajevë)
 • Nëse hesht, ai do të bërtasë, kurse këta të gjithë do të dëgjojnë.Aleksandri (Split)
 • Armiku i njeriut, pra në veten e tij. Motër Makrina (Berovë)
 • Urrejtja ka prodhuar urrejtje. Zymreta (Shkup)
 • Njeriu si qenie politike. Srgjan (Osijek)
 • Vitet ’90 i kujtoj me njëfarë zemërimi, hidhërimi dhe ndjenje turpi.Dejani (Zemun)
 • Koha dhe vullneti. Llana (Kotorr)
 • Fqinjët i përshëndes ende me “Bok!”, kurse komshinjtë me “Zdravo!” M. (Vukovar)
 • Nacionalizmi është një gjë ngjitëse. Vera (Zemun)

Në vend të epilogut: Për dhunën janë thënë kudo shumë gjëra, kurse këtu do të themi diçka për padhunën