Tragovi, CNA, 2004 – govore bivši borci

(2004) dokumentarni film

Autor:
Nenad Vukosavljevic

Produkcija: Centar za nenasilnu akciju

Trajanje: 55 min.

Jezici: bosanski, srpski, hrvatski sa engleskim i nemačkim titlovima

POGLEDAJ u našem online kinu

preuzmi film “Tragovi”
(.iso, 3.2gb)

 

Sinopsis

Četiri bivša borca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i četvoro njima bliskih osoba, govore o svojim motivacijama da u devedesetim odu u rat i njihovim sadašnjim pogledima na prošlost i saznanjima koja su u međuvremenu stekli.

Novica, koji je u ratu izgubio nogu, govori o svojoj potrebi da komunicira sa Hrvatima koji su bili sa druge strane fronta, njegova žena Borica o očaju koji je osetila kada je ostala sama sa decom. Nermin, predani vernik musliman iz Sarajeva, se suprotstavlja diskriminaciji Srba koja se danas dešava, njegov prijatelj Aco oseća breme koje mu je rat ostavio…

Gorčina i osećaj izneverenosti povezuje njihove misli, ali prevashodno osećaj odgovornosti da se angažuju protiv nasilja, onog ekstremnog koje je nekada vladalo, i onog prikrivenog koje se danas odvija spram manjina. Uloge boraca su čudesno pretvorene u uloge aktivista koji se konfrontiraju sa nacionalizmom i mržnjom među svojim redovima.

Nekada borci za svoje države, oni se danas bore za otvorene granice i slobodu za sve ljude, učeći iz svog iskustva i delujući po svojoj savesti.

 

Vi što ćete izroniti iz potopa

U kome smo mi potonuli,

Spomenite se,

Kad budete govorili o našim slabostima,

I mračnog ovog vremena

Kome ste umakli.

Bertolt Brecht