Jedno je lice užasa

| CNA |
Kultura sećanja na Balkanu i u Nemačkoj ...
5. februar/veljače 2013
5. februar/veljače 2013

 

Preuzmite dokumentaciju u pdf formatu ovde

 

1. Uvod

Ratom razorena društva suočavaju se sa ključnim pitanjem i izazovom: kako pronaći reči, gestove, mesta, i oblike komemoracije koji bi objasnili prošlost na primeren način i ponudili smernice za izgradnju zajedničke budućnosti, bez ponovnog nanošenja bola? Mirovni praktičari i učenjaci su uverenja da postoji potreba suočavanja sa  nasleđem nasilne prošlosti da bi se utro put mirnom suživotu, poverenju i građenju odnosa. U isto vreme, javna prezentacija istorije često je izvor sukoba. Postoje različiti interesi i perspektive i o njima je potrebno raspravljati. Da bi se diskutovalo o ovim pitanjima, Centar za nenasilnu akciju (CNA, Beograd / Sarajevo), je organizovao studijsko putovanje u Berlin (Nemačka), sa ratnim veteranima iz regiona bivše Jugoslavije, od 15. do 21. oktobra, 2012. godine.

Jedanaest bivših boraca iz Bosne i Hercegovine i Srbije putovalo je u Berlin. Svi oni su ratovali u Bosni tokom 90-ih i borili se jedni protiv drugih na suprotstavljenim stranama. Ovi bivši neprijatelji sada promovišu mir. Radeći pod najtežim uslovima, oni posećuju mesta stradanja u lokalnim zajednicama u Bosni i iniciraju razgovore sa stanovništvom i vlastima. Mnoga mesta u Bosni još uvek nisu obeležena, dok su neka obeležena spomenicima koji izazivaju kontroverze. Grupa ima za cilj da uveri i senzibilizira svoje sugrađane da ta mesta moraju biti obeležena na način na koji će izazivati saosećanje za patnje žrtava, koje potiču sa svih strana.

(Više informacija o aktivnostima veterana rata i CNA potražite na: www.nenasilje.org i www.berghof-conflictresearch.org/documents/publications/daytone_fischerm_cna.pdf)

Namera obilaska Berlina bila je da se istraži kako se Nemačka odnosi prema svojoj prošlosti i može li to biti inspiracija za proces pomirenja na Balkanu. Grupa je posetila spomen mesta koja je tim CNA odabrao prilikom svoje ranije posete, u martu 2012. godine, uključujući: “Spomen ubijenim Jevrejima Evrope” i “Topografiju terora” što je spomen na centar za planiranje nacističkih policijskih institucija i bivši zatvor u centru Berlina, spomen mesto nekadašnjeg zatvora “Gedenkstätte Hohenschönhausen” u Demokratskoj Republici Nemačkoj, spomen i muzej bivšeg koncentracionog logora i ratnog zatvora “Sachsenhausen”, i Brandenburšku policijsku školu koja se nalazi u susedstvu. Poseta je obuhvatila i razgovore s inicijativama civilnog društva o dokumentovanju lokalne i usmene istorije (Berliner Geschichtswerkstatt) i umetničkim oblicima sećanja na ekskluziju, progon i deportaciju jevrejskih stanovnika Berlina (postavljenim, pored drugih mesta, i u bivšoj jevrejskoj četvrti “Spandauer Vorstadt” u takozvanoj “Bavarskoj četvrti”). (Za kompletan pregled pogledati http://nenasilje.org/2012/nasledje-nacionalsocijalizma-kultura-secanja-u-berlinu/.

Pored studijskog putovanja, 18. oktobra 2012. učesnici su se okupili na radionici čiji je domaćin bila Berghof Fondacija. Događaj je ponudio prostor za produbljivanje diskusije s nemačkim stručnjacima, prijateljima i pristalicama CNA, kao i za promišljanje o utiscima stečenim nakon posete spomen obeležjima. Događajem su predsedavali Martina Fischer (Berghof Fondacija) i Nenad Vukosavljević (CNA). Kao osnov za debatu poslužila su dva izlaganja: Daniela Gaedea, direktora Odeljenja za edukaciju u Memorijalnoj fondaciji Buchenwald, koji je predstavio primere iz mnogih nemačkih istorija nakon 1945. godine: ko je postao aktivan u “politici sećanja” i na koji način su se ti akteri angažovali? Kakvi su bili uslovi za uspeh? On je istakao potencijal i ograničenja delovanja na različitim nivoima (ličnom, društvenom i državnom) i pokazao da suočavanje s prošlošću nije linearan proces. Adnan Hasanbegović i Nenad Vukosavljević su predstavili pristup Centra za nenasilnu akciju i kako on podržava napore bivših boraca za ostvarivanje inkluzivne kulture sećanja. Ratni veterani su objašnjavali svoje lične motivacije i raspravljali o utiscima iz Berlina s prijateljima i pristalicama CNA i članovima tima Fondacije Berghof. Nemačko Ministarstvo za razvoj i saradnju (BMZ) finansiralo je putovanje i radionicu.

Dokumentacija koja sledi ukazuje na neke od najvažnijih momenata i diskusija.

preuzmi dokumentaciju (pdf)

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja