Mandela dijalozi, Južna Afrika

| Nenad Vukosavljević |
6-10.11.2013 Johanesburg. organizacija: GIZ Global Leadership Academy i Nelson Mandela Centre of Memory ...
19. novembar/studeni 2013
19. novembar/studeni 2013

Mandela dijalozi

faza 1, Južna Afrika, Johanesburg/Maropeng

 

U organizacijiGIZ Global Leadership Academy (Nemačka agencija za međunarodnu saradnju – Globalna liderska akademija) i Nelson Mandela Centre of Memory (Centar sećanja Nelson Mandela) je od 6-10.11.2013 održana prva faza tzv. „Mandela dijaloga“. Iz CNA su bili pozvani da učestvuju Ivana Franović i Nenad Vukosavljević.

Dvadesetsedam učesnica-ka iz Južne Afrike, Kenije, Kambodže, Kanade, Urugvaja, Argentine, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije je uz tim sastavljen od Južnoafrikanaca i jednog Brazilca, vodio razgovore vezane za kulture i politike sećanja i tzv polja tenzija koja proizilaze iz tog rada. Preispitivali smo osnovne ciljeve rada na sećanju, konstrukcije narativa i njihovu vezu sa sadašnjošću, poticali i izazivali jedni druge.

Vrlo inspirativan sastavni deo programa su bile i posete dva ključna spomenika u Johanesburgu, tzv „spomenik pionirima“, evropskim naseljenicima, te na suprotnom brdu novoizgrađeni kompleks „Park slobode“ posvećen ponajviše borbi protiv rasizma i aparthejda.

Uz uvid u život siromašnih stanovnika Johanesburga koji žive u naseljima poput naših romskih naselja, uspeli smo da steknemo grubu sliku života u Južnoj Africi dvadeset godina nakon pada aparthejda.

Program je obuhvatio i javnu tribinu održanu u prostorijama Fondacije Nelson Mandela, na kojoj je učestvovalo 15 istaknutih južnoafričkih pojedinaca aktivnih u radu na sećanju i/ili borbi za ljudska prava, koji su odgovarali na naša pitanja i govorili o izazovima u svom radu.

 

Program dijaloga se sa stoji iz tri faze koje će biti sprovedene u period od godinu dana, a priprema se i dokumentacija koja će sadržavati centralne diskurse koje smo obuhvatili razmenom. Naredni susret je planiran za mart 2014 u Kambodži.

 

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.

 

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja