Ratni veterani na komemoraciji Udruženja boraca „Goranovi“

| Amer Delić |
Ratni veterani iz regiona, posjetili su Gornji Vakuf/Uskoplje, 21.12.2013. ...
25. decembar/prosinac 2013
25. decembar/prosinac 2013

Na poziv Udruženja boraca “Goranovi” iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, ratni veterani iz regiona, uz podršku Centra za nenasilnu akciju (CNA), i ove su godine posjetili ovaj grad.

CNA_9044Svečana akademija pod nazivom „Sjećanje na komandanta Gorana Čišića“, koju ovo udruženje tradicionalno organizuje održana je u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Općine Gornji Vakuf/Uskoplje, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Sutradan, u subotu 21. decembra, posjetili smo Spomen obilježlje na mjestu pogibije Gorana Čišića u rejonu sela Podrepci – općina Bugojno, gdje smo položili cvijeće i odali poštu.

CNA_8982smanjena

Boravak u ovom gradu iskoristili smo i za sastanak sa predstavnicima lokalnih vlasti Općine Gornji Vakuf/ Uskoplje, načelnikom Seadom Čauševićem i predsjednikom Općinskog vijeća Marinkom Krajinom. Tom prilikom smo istaknuli želju da ponovo posjetimo Gornji Vakuf/Uskoplje i uključimo bivše pripadnike obje nekad zaraćene strane, HVO i Armije RBiH, u buduće akcije koje bi doprinijele poboljšanju odnosa i izgradnji povjerenja između Hrvata i Bošnjaka u ovoj duboko podijeljenoj sredini.

Tu ideju je podržao i Suad Duratbegović, sekretar kantonalnog odbora Jedinstvene organizacije boraca Armije BiH Srednjo-bosanskog kantona, koji je prisustvovao sastanku.

Takođe, na neformalnim susretima, razgovarali  smo sa predstavnicima Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a i Udruge dragovoljaca domovinskog rata HVO-a o mogućim posjetama i budućoj saradnji.

 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja