18. godišnji izvještaj

naslovnaGodišnji2015

Izvještaj možete preuzeti ovdje

 

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

U trenutku kad se ispisuje ovaj uvod Evropska Unija odredila je milijardu(!) dolara za jačanje svojih vanjskih granica protiv rijeka sirijskih, iračkih i drugih bliskoistočnih izbjeglica, Mađarska se zidovima i bodljikavom žicom uspostavila kao braniteljica Šengenskog prostora, a Hrvatska i Srbija ratuju. Doduše, još uvijek samo verbalno, iako taj verbalni rat itekako osjeća bilo tko tko pokuša preći ne samo hrvatsko-srpsku granicu, već i granice tih zemalja sa Bosnom i Hercegovinom. Čini se da je potpuno nemoguće predvidjeti što će biti za dva mjeseca, a nekmoli u sljedećih godinu dana. Naznake ove situacije, međutim, postoje već i u našem prošlogodišnjem izvještaju. I tada, kao i sada, jedino što možemo, kako se ne bismo osjećali nemoćni pred nasiljem, ratnim i strukturalnim, rasizmom, strahom i predrasudama, jest raditi najbolje što znamo i onako kako smatramo da treba. Umjesto defetizma, valja misliti i o tome da bi svijet, ili barem ovaj naš balkanski prostor, bez nastojanja i težnji za izgradnjom trajnog mira bio puno gore mjesto. U tom duhu vam predstavljamo osamnaesti godišnji izvještaj o našim aktivnostima za period septembar/rujan 2014. – septembar/rujan 2015.

Proteklu su godinu obilježile aktivnosti proizašle s našeg posljednjeg Treninga ta trenere/ice, pa smo ove godine, u tako proširenom krugu suradnika, po prvi put organizirali višejezični trening iz izgradnje mira za građane i građanke Makedonije, Srbije i Kosova, i jednako tako, poslije dužeg vremena radili sa  studentima/cama, na Treningu iz izgradnje mira za studente i studentice iz Bosne i Hercegovine. Još nas ovakvih novosti očekuje tijekom ove godine, u oktobru/listopadu će uslijediti radionice sa srednjoškolcima iz podijeljenih gradova u Bosni i Hercegovini, kao i nastavak suradnje sa studentima u novembru/studenom. Ove godine smo puno radili i na produbljivanju razmjene i suradnje sa našim inozemnim kolegama i partnerima. Jedan od ishoda je Međunarodni dijalog „Sjećanje, Pravda i Pomirenje?!“, održan u Sarajevu od 10-12.6., sa 50 učesnika iz Argentine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Južne Afrike, Kanade, Kosova, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Urugvaja. Još jedan ishod je prijevod našeg priručnika „Pomirenje?! Priručnik za rad na suočavanju s prošlošću kroz treninge i radionice“ na ruski jezik, koji će izaći krajem godine.

Kako „obična“ posjeta mješovite grupe ratnih veterana službenim komemoracijama i mjestima stradanja može značiti presudnu razliku kad je u pitanju narativ o ratu 1992-1995. u BiH posebno je bilo vidljivo na primjeru Velike Kladuše i Laništa, o čemu ćete imati prilike čitati na sljedećim stranicama. Kao što nam je iskustvo pokazalo do sada, mirovne akcije bivših boraca imaju posebno značajno mjesto u procesima uspostave dijaloga, izgradnje mira i povjerenja. Više o tome možete pročitati u publikaciji dostupnoj na našoj internetskoj stranici „Ratni veterani u procesu konstruktivnog suočavanja s prošlošću“.  I ove smo godine sudjelovali na komemoraciji povodom obilježavanja godišnjice stradanja civila na mostu na Velikoj Moravi, u NATO bombardiranju Srbije 1999. Pravu priliku za posjetu mješovite grupe ratnih veterana mjestima stradanja u Hrvatskoj još čekamo. Takve akcije, naime, ne mogu biti organizirane bez podrške i sa hrvatske strane.

Istraživanje i dokumentiranje mjesta stradanja i sjećanja u Bosni i Hercegovini nakon rata 1992-1995. obuhvatilo je više od 80 spomenika i neobilježenih mjesta stradanja. Znatne poteškoće na koje smo nailazili u procesu prikupljanja podataka o spomenicima, ponešto su nam pomrsile račune i planove, no istraživanje je završeno, izrada publikacije je u svojoj posljednjoj fazi, i njezin izlazak očekujemo početkom 2016. Sav materijal, sa fotografijama i identifikacijskim karticama spomenika javnosti će biti dostupan i na posebnoj internetskoj stranici koja će služiti i kao baza za daljnje dopunjavanje.

Završeno je i istraživanje o sudbini Podunavskih Nijemaca i Njemica iz Vojvodine nakon Drugog svjetskog rata. Koristeći arhivsku građu, historijske studije i istraživanja, književna djela i medijske sadržaje, ali i razgovarajući s osobama koje imaju ovo životno iskustvo ili su se bavile ovom temom, nastojali smo dati neku vrstu pregleda njihovog prisustva, života i nestanka s ovih prostora. Ovu publikaciju ćemo također objaviti početkom sljedeće godine.

Iako nije ubrojana kao naša službena aktivnost, već više lična volja i motivacija većine nas iz CNA, ove godine smo bili u Prijedoru, u vrijeme obilježavanja komemoracija na Hrastovoj glavici, u Trnopolju i Omarskoj. Za nas je to značajno zbog podrške lokalnim ogranizacijama iz Prijedora, sa kojima imamo dugogodišnju suradnju, ali prije svega zbog nas samih, i uvida koje na takvim mjestima možemo da steknemo, susretom sa ljudima i suočavanjem sa događajima.

Za samu 2016. imamo puno planova, nekih novih ali i onih za koje smo dugo čekali priliku. No, prije svega, pozivamo vas da pogledate što je za nas obilježilo proteklu godinu dana. Nadamo se vašoj povratnoj informaciji, reakciji, kritici, ali i podršci, i radovalo bi nas da one ne izostanu.

CNA tim