mir – paqe – мир 2015

| Jasna Dimitrijević |
mir – paqe – мир 2015 Trening: Uvod u izgradnju mira ANP - Megjashi - CNA, Dojran 15 - 24. 05.2015 ...
28. maj/svibanj 2015
28. maj/svibanj 2015

Dojran 15 – 24. 05.2015

 

Tokom poslednje faze Treninga za trenere i trenerice, koji je CNA organizovao 2014. godine, rodila se ideja o višejezičnom treningu za izgradnju mira za građane i građanke Makedonije, Srbije i Kosova. Nije izgledalo lako, ali imali smo jaku želju da probamo. Trenerski tim sastavljen je od tri učesnice TzT-a – Albulene Karage (Megjashi – Skopje), Nataše Okilj (CNA) i Jasne Dimitrijević – i dvojice iskusnih trenera, Nexhata Ismajlija (ANP – Action for Nonviolence and Peacebuilding – Gnjilane) i Nenada Vukosavljevića (CNA), koji su u ovom procesu bili neprocenjiva pomoć i podrška. Prvi sastanak održali smo u februaru 2015. u Skoplju i dogovorili okvirni koncept, kao i mesto i vreme devetodnevnog treninga Uvod u izgradnju mira – Star Dojran od 15. do 24. maja 2015.

Za trening je stiglo 75 prijava iz Srbije (23), Makedonije (23) i Kosova (29). Napravili smo izbor od 18 učesnika/ca i angažovali vrsne prevodioce Naile Kecmendi i Ismeta Ballazhija.

A onda je, dva dana pred odlazak trenerskog tima na Dojran na pripreme, izvedena “antiteroristička akcija” u Kumanovu, u kojoj je po medijskim navodima poginulo 20 ljudi i zapitali smo se – šta sad? Imali smo dileme da li da odložimo trening, pošto nismo mogli da znamo da li će se nasilje proširiti, ili da ipak krenemo i u Makedoniji sačekamo razvoj događaja i potvrdu učesnika/ca o dolasku. I oni su, kao i trenerski tim, bili u nedoumici da li da odustanu, ali do početka treninga se situacija smirila, pa smo mogli da nastavimo po planu, ali još dodatno motivisani za rad na izgradnji mira. Ne – uprkos eskalaciji nasilja, već – upravo zbog toga!

Trening smo počeli sa dvoje učesnika manje nego što smo planirali, pošto nismo mogli da, u poslednji čas, pronađemo zamenu za sve učesnike/ce koji su otkazali. Tada smo doneli odluku da, kao podršku i resursnu osobu, pozovemo koleginicu Aleksandru Bogdanovsku iz Skoplja, koja nam se pridružila petog radnog dana treninga i značajno doprinela radu na razumevanju makedonskog konteksta.

Treninzi sa konsekutivnim prevodom nisu jednostavni za planiranje, niti za izvođenje. U pripremama nismo mogli precizno proceniti kojom dinamikom je najbolje ići i tu su nam od velike pomoći bile preporuke Nexhata iz ANP sa bogatim iskustvom vođenja višejezičnih treninga. Odlučili smo da nam u vežbama fokus bude na senzibilizaciji za nasilje, razumevanju sukoba i stvaranju baze za aktivizam u izgradnji mira, ali da otvorimo i teme kao što su suočavanje s prošlošću i gender. Krenuli smo oprezno i polako. Međutim, na naše veliko zadovoljstvo, grupa je bila radoznala i otvorena i za nešto dublja promišljanja, pa smo, potaknuti njihovom dinamikom i interesovanjem, malo promenili prvobitni plan rada i intenzivnije radili na razradi konflikta. Osetili smo jaku želju učesnika za upoznavanjem konteksta, prevazilaženjem prepreka, razmenom, saradnjom, i to nam je bio jasan pokazatelj da možemo ići i dalje od uvoda u izgradnju mira. Tako smo na kraju došli do koncepta treninga koji, po složenosti i razradi tema, zapravo i nije toliko daleko od Osnovnog treninga iz izgradnje mira, ali nam je rad sa prevodom ipak diktirao sporiji tempo.

Sada se pitamo – šta dalje? Puno smo naučili jedni od drugih i želimo da stvorimo još prilika za nova učenja. Više puta smo od učesnika čuli da im je baš bio potreban jedan ovakav trening i gotovo je izvesno da će se u narednom periodu raditi da planiranju treninga koji su posebno usmereni na kontekste Srbije, Makedonije i Kosova. Ostaje otvoreno pitanje da li bi se na nekom sledećem treningu mogli/e uključiti i učesnici/ce iz Albanije, kao i da li bi možda trebalo ovakav trening probati i na engleskom, kao radnom jeziku.

Za ovih devet dana nakupilo se brdo ideja za razradu, poboljšanje i realizaciju sličnih treninga. Verujemo da je Mir – paqe – мир 2015. tek prvi u nizu.

 

U nastavku pročitajte utiske sa treninga Uvod u izgradnju mira (Dojran, 2015.), dostupne na albanskom, makedonskom i srpskom jeziku:

Импресии од Тренингот за градење на мир (Дојран 2015) Елена Димовска

Utisci sa Uvodnog treninga za izgradnju mira (Dojran 2015.) Tatjana Malinović

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja