Razmena praktičara i istraživača koji rade na sećanju

| CNA |
Belgijska organizacija RCN Justice & Démocratie održala je 18. i 19. maja 2015. u Briselu seminar razmene: Kako se nosimo sa takmičenjem, suprotstavljenošću i višeznačnošću među sećanjima? ...
22. maj/svibanj 2015
22. maj/svibanj 2015

Brisel, 18-19.05.2015.

 

Belgijska organizacija RCN Justice & Démocratie održala je 18. i 19. maja 2015. u Briselu seminar razmene među različitim akterima koji rade na sećanju i suočavanju s prošlošću. Naslov seminara bio je Kako se nosimo sa takmičenjem, suprotstavljenošću i višeznačnošću među sećanjima? (“How do we deal with the competition, confrotation and confusion of memories?”). Pozvani smo da predstavimo svoj rad sa bivšim borcima. Još nekoliko organizacija je predstavljalo svoj rad: Documenta iz Zagreba, Healing through remembering iz Severne Irske, Sustainable Democracy Centre iz Libana, MemoriaLAB iz Baskije/Španije i Music Action International iz UK. Bilo je oko 30-35 učesnika iz nekoliko evropskih zemalja, većinom iz Belgije.

Pričalo se o načinima ophođenja sa suprotstavljenim sećanjima, o tome kako rad na sećanju može doprineti dijalogu i izgradnji mira, o tome ko, zašto i kada treba da započne rad na sećanju, odnosno kada je prerano, a kad prekasno početi, šta raditi sa zvaničnim interpretacijama prošlosti, zašto, odnosno za koga radimo radeći na suočavanju s prošlošću, do koga ne uspevamo da dopremo, šta je sa onima čiji glas se ne čuje, kako se ophoditi s traumom i još mnogo pitanja. Seminar je bio dosta kratak, a tema previše. Ipak, ovakvi susreti su jako vredni, jer su prilike za razmene s ljudima koji rade na istom polju, ali u različitim kontekstima, zapravo retke.

I. F

IMAG0061_brisel.

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja