Biber u Sarajevu, Beogradu i Skoplju

| CNA |
Promocije zbirke kratkih priča na temu pomirenja ...
6. juni/lipanj 2016
6. juni/lipanj 2016

Tokom maja/svibnja meseca organizovali smo promocije zbirke kratkih priča o pomirenju u Sarajevu (12.05.), Beogradu (24.05.) i Skoplju (31.05).

U sarajevskoj promociji učestvovali su Nadia Geras, Slađana Ljubičić i Mehmed Đedović, čije su priče objavljene u zbirci i Katarina Milićević u ime Biber tima. Razgovor je vodio Ahmed Burić. U razgovoru u Beogradu učestvovali su Vladimir Tabašević i Nadia Geras, dobitnici prve i druge nagrade na konkursu, zatim Faruk Šehić kao član žirija, Qerim Ondozi koji je prevodio priče na albanski jezik i Ivana Franović u ime Biber tima. Razgovor je vodila Jovana Gligorijević. U Skoplju su učestvovali Arsim Jonuzi, autor čija je priča objavljena u zbirci, prevodilac Qerim Ondozi, mirovni aktivista Boro Kitanoski i Aleksandra Bogdanovska u ime Biber tima, a razgovor je vodio Xhabir Deralla. Skopska promocija je bila dvojezična, na makedonskom i albanskom, uz simultan prevod.

Galerija fotografija se nalazi ovde.

S obzirom da promocije knjiga i književne večeri nisu jako popularni događaji, nismo očekivali veliku posećenost, pa smo bili zadovoljni brojem posetilaca (oko 30 na svakoj od ovih promocija). U Skoplju i Beogradu u publici su većinom bili aktivistkinje i aktivisti mirovnih ili organizacija za ljudska prava. Jedino je sarajevska promocija bila medijski propraćena. U Beogradu i Skoplju su nas posebno obradovali dragi prijatelji koji su došli iz drugih gradova i država i dodatno nam uveličali događaj.

Posetioci su mogli da uzmu i zbirku, a njeno elektronsko izdanje se može preuzeti ovde: http://biber.nenasilje.org/biber-01-2016/

Promocija koja sledi je 9. juna/lipnja u Novom Sadu u 19h u knjižari BulevarBooks. Organizuje je Slađana Ljubičić, dobitnica treće nagrade na konkursu Biber.

 

Biber je konkurs za kratku priču na temu pomirenja koji je bio otvoren od marta/ožujka do septembra/rujna 2015. godine. Na konkurs se moglo prijaviti kratkom pričom koja je napisana na jednom od sledećih jezika: albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom. Žiri su činili Doruntina Basha, Faruk Šehić i Bojan Krivokapić. Konkurs je organizovao Biber tim u saradnji s Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo|Beograd.

Na konkurs je stiglo 316 priča iz različitih krajeva bivše Jugoslavije, kao i dijaspore. Zbirka koju predstavljamo čini izbor od 25 priča.

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja