Drugi trening za studente/ice iz BiH, Bjelašnica, 6-11.11.2015.

| CNA |
Drugi trening iz izgradnje mira za studente/ice održan je u periodu od 6-11. 11.2015 godine. Lokacija treninga bio je hotel Bjelašnica ...
10. januar/siječanj 2016
10. januar/siječanj 2016

Drugi trening iz izgradnje mira za studente/ice održan je u periodu od 6-11. 11.2015 godine.  Lokacija treninga bio je hotel Bjelašnica

Sadržajno je iz treninga dobijeno mnogo, a dubok utisak je ostavila i promjena na nekim sudionicima/ama koja je bila vrlo vidljiva u odnosu na prvi trening, na Jahorini, kao i ohrabrenost da se bez zadrške radi na teškim temama.  Kao i na prvom treningu, tome je mnogo doprinijela i velika spremnost na samorefleksiju sudionika/ca, ali i sudjelovanje trenerskog tima koji je fokusirao proces.
U prvom delu ovog treninga, radili smo na suradnji, donošenju odluka, timskom radu i sukobu, i tu je intenzitet bio malo sporiji, zbog početka i uhodavanja, ali i zbog nekih propusta napravljenih u vođenju vežbi.  Drugi deo  se sastojao od rada na društvenom nivou, pa smo u tom  dijelu treninga obradili teme: diskiminacija, suočavanje sa prošlošću, kreativna razrada sukoba, te načini na koje možemo nenasilno djelovati.

Vježba „Korak naprijed“ je kod velike većine sudionika/ca ostavila dubok utisak, jer se propitivala osvještenost na nepravdu i nejednakost i solidarnost sa grupama koje nemaju velike šanse u društvu.  To je velik zadatak, ali ova grupa se nosila sa njime zrelo.Tokom iskustvenih vježbi bilo je mnogo jakih i konstruktivnih trenutaka. Kreativna razrada konflikta je bila prilika da studenti prepoznaju nasilje oko sebe i da razmisle kako da se ophode prema njemu Prethodno su urađene radionice o sukobu i ulogama u nasilju. Za svaku pohvalu je, pored spremnosti na rad na osetljivim pitanjima, i kreativnost koju su učesnici/e izrazili. Radionice sa temom suočavanja sa prošlošću su pokazale da su generacije rođene tijekom i nakon rata svjesne da u pričama koje ih okružuju nešto ne štima. Vježba „Heroji“ je je bila odlično iskorištena prilika da se kritički razgovara o dominantnim narativima. Posebno je intenzivan bio razgovor o obiteljskim narativima. Nije manjkalo spremnosti na dijeljenje i samorefleksiju, te kritičkog pristupa mikrokontekstima iz  kojih dolaze.

Najemotivniji dio treninga  je  bilo gostovanje ratnih veterana Mirka Zečevića Tadića, Ibrahima Topčića i Spasoja Kulage, iz tri sukobljene ratne grupacije u BiH u periodu 1991-1995 – HVO-a, ABiH i VRS, od kojih su dvojica i ratni vojni invalidi. U izlaganju se pridružio i član trenerskog tima koji je također ratni veteran. Podijelili su sa nama svoja životna iskustva sa težištem na rat i poslijeratni mirovni aktivizam. Pitanja je bilo mnogo, studenti i studentice su pokazali veliko zanimanje za načine na koje su veterani proživili ratni period, te kako su se osjećali tada. Prisutan je bio osjećaj da se rat može dogoditi svima, da svi nosimo odgovornost za eskalaciju i da je mirovni rad jedina prihvatiljiva opcija. Tijekom te radionice prisutna je bila neka nova, međugeneracijska energija te osnaživanje i motiviranje obiju grupa, veteranske i studentske za daljnji mirovni rad.

Zadnji dan smo govorili o nenasilnoj akciji,  te o tome što bi mogle biti prve alatke za mijenjanje svoje okoline. Sudionici su pokazali veliku kreativnost kod osmišljavanja načina nenasilne akcije kojima bi se rješavali problemi sa kojima se susreću, kako u vježbama koje su se ticale kreativne razrade sukoba tako i u brainstormingu ideja za rješavanje problema koji ih okružuju.

Iako prvotno zamišljen kao druga faza treninga koji se održao na Jahorini, ovo je bio neovisan trening, što zbog našeg planiranja, ali i zbog činjenice da su nam se pridružila tri nova sudionika, koja su na trening uneli novu energiju. Zbog velikog broja otkazivanja u zadnji trenutak, treningu je prisustvovalo 15 studentica i studenata. Rad sa manjim brojem sudionika je pokazao svoje pozitivne karakteristike, grupna kohezija i povjerenje su se izgradili vrlo brzo, a bila je prisutna i zajednička potreba za aktivnim sudjelovanjem, što je za rezultat imalo veliku aktivnost svih sudionika/ca. Motivacija je bila na vrlo visokom nivou i konstatno se osjećala potreba i želja da se radi.

Planiranje treninga je bio poseban izazov za trenerski tim, pošto je trebalo uskladiti potrebe većine grupe za produbljivanjem iskustava stečenih na prvoj fazi i potrebe novih sudionika koji nisu bili na Jahorini, a o kojima smo imali sliku tek na osnovu njihovih motivacija iz aplikacija. Planirano je da radimo na različitim i zahtjevnim temama i trebalo je to sve uklopiti u četiri  dana rada.Trenerski tim se sastojao od Adnana Hasanbegovića, Dalmira Miškovića, Jordanča Poposkog, Katarine Milićević i Nataše Okilj.

 

Dalmir Mišković

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja