Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Mostar 2-16.11.2016. izložba “Rat sjećanja”

| drugi-other |
U duhu misije Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd koja podrazumijeva izgradnju trajnog mira kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i povjerenja među ljudima u regionu bivše Jugoslavije, u Mostaru je nastavljeno predstavljanje projekta ”Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini od 1991.”,… ...
4. novembar/studeni 2016
4. novembar/studeni 2016

U duhu misije Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd koja podrazumijeva izgradnju trajnog mira kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i povjerenja među ljudima u regionu bivše Jugoslavije, u Mostaru je nastavljeno predstavljanje projekta ”Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini od 1991.”, odnosno izložbe fotografija ”Rat sjećanja” i istoimene monografije koji su rezultat dugogodišnjih i opsežnih istraživanja posvećenih politici memorijalizacije u Bosni i Hercegovini.


U namjeri da se predstavi aktuelna politika memorijalizacije, te da fotografije obilježenih i neobilježenih mjesta stradanja sa sve tri zaraćene strane u Bosni i Hercegovini posluže kao povod za konstruktivni dijalog na putu promjene dominantnih obrazaca sjećanja, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača postavljena je 51 fotografija, jednako koliko i u sarajevskoj Vijećnici gdje je počelo specifično putovanje kroz našu blisku prošlost i njene posljedice na sadašnjost.
Fotografije su rezultat rada istraživača Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, mirovnih aktivista i fotografa Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, a kompletnu foto dokumentaciju posvećenu spomenicima od 1991. godine možete pogledati na kulturasjećanja.org.

Na mostarskoj izložbi predstavljena je i monografija ”Rat sjećanja” gdje se osim fotografija mogu pronaći istraživanja posvećena načinu na koji se sjećamo, a koji nerijetko podrazumijeva označavanje neprijatelja, a manje davanje počasti žrtvi. Sažetak monografije ”Rat sjećanja” možete pronaći na http://nenasilje.org/publikacije/pdf/Rat_sjecanja.pdf
Prisutne na otvaranju izložbe ispred grada domaćina pozdravila je Marina Deronjić, načelnica za urbanizam i gradnju.
O misiji centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd govorio je Adnan Hasanbegović naglašavajući uvjerenje da je tragediju koja nam se dogodila moguće pogledati sa zajedničkom tugom i iskazati bol svim stradalim.

Želja za stvaranjem kulture sjećanja koja o prošlosti može govoriti iz više perspektiva, bez namjere da se opravdava već razumije druga strana, kako bi sjećanje na rat doprinosilo miru, dio je onoga što je o fotografijama i onome što ovakva izložba treba postići govorio je autor Nenad Vukosavljević, napominjući da je ideja o nastanku fotografija potaknuta okupljanjem ratnih vojnih veterana i zajedničkim posjetama mjestima stradanja u organizaciji CNA.

Organizatori/ce su se zahvalili/e mostarskoj publici na toploj dobrodošlici jer jedino zajedničkim snagama možemo doprinositi procesu promjena i izgradnji trajnog mira, započinjući konstruktivni dijalog upravo na mjestima gdje su ljudi spremni doći i pogledati dio onoga što podrazumijeva posljedice nasilja.

Nakon Mostara, izložbu ”Rat sjećanja” priliku da pogleda imaće banjalučka publika 22. novembra u Muzičkom paviljonu Staklenac. Bihaćka postavka u Gradskoj galeriji najavljena je za 12. decembar.

Kristina Ljevak

 

 

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja