Mirovna inicijativa: Ratni veterani u mirovnom pohodu

| drugi-other |
Objavljeno u Bjelovarskom listu 19. rujna/septembra 2016. ...
20. septembar/rujan 2016
20. septembar/rujan 2016

U Daruvaru su boravili ratni veterani s područja Hrvatske, Srbije i BiH. Tijekom posjeta obišli su mjesta stradanja civila i vojnika tijekom posljednjeg rata, bez obzira kojoj su strani pripadale. Ovo je prvi posjet jedne miješane veteranske skupine ratnih strana daruvarskom području u mirovnoj misiji.

Već nekoliko godina okupljamo borce iz ratom zahvaćenih područja, gdje pokušavamao s ratnim veteranima raditi na suočavanju s prošlošću, uspostavljanju dijaloga. Najviše smo radili u Bosni, gdje smo odavali počast žrtvama bez obzira na strane kojima su borci pripadali, jer možemo pokazati empatiju i uzajamno jačanje povjerenja. Sve su to osobe koje su dobro okusile rat na svojoj koži. Možda se i ne slažemo oko svega, no poštujemo se i jako dobro razumijemo, odajući počast žrtvama, šaljemo poruku društvu da su neka bolja vremena pred nama, da ne budemo zakopani u prošlosti te da jedni drugima pomažemo u otkrivanju istine, kazao je u ime pokretača posjete Hrvatskoj Adnan Hasanbegović, član Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva.

Da se nikada ne dogodi

U Daruvaru su gosti obišli Spomen sobu u dvorcu grofa Jankovića, a odana je počast poginulima kod središnjeg Spomen obilježja poginulim braniteljima Daruvara.

Sve nas se jako dojmio ovaj boravak na ovim prostorima, svi smo imali neka saznanja o ratu na ovom području, no kada čujete od onih koji su bili aktivni akteri, onda je sve drugačije, kazao je Zdenko Šupuković pripadnik HVO iz Žepča BIH, iza kojeg je osim ratovanja i devet mjeseci u logoru Maglaj.

Tik do njega pripadnik vojske Jugoslavije, Veroljub Smiljković iz Kruševca, danas invalid, koji se borio na Kosovu.

Ovaj program podržavam u potpunosti. Smatram da možemo i trebamo našim primjerom pokazati da se može sjesti, razgovarati o onome što se desilo, i da se ono što se događalo u našoj bivšoj državi više nikad ne dogodi – kaže Smiljković.

Najstariji među okupljenima je Hamdija Karić iz Viteza, pripadnik Armije BIH, dobitnik najvećeg državnog ordena Zlatnog ljiljana za spašavanje zarobljenih 80-tak civila iz goruće dvorane.

Sve su žrtve iste, tu nema razlike i nije važno tko je tko. Želim poslati poruku mladima da možemo sjediti skupa, jer ako mi koji smo prošli sve te traume, možemo se družiti i razgovarati, zar to ne mogu oni koji su nas gurnuli u rat? Mi ratovati više nećemo – kaže Karić.

U ekipi se našao i Đoko Pupčević, pripadnik vojske Republike Srpske iz Šamca.

Nedostaje jedna strana

Želja mi je da nikada politika ne donosi odluke, već trezveno ljudi. Ovaj rat nije ništa dobro donio, išli smo svi ovim prostorom i vidjeli masu praznih tvornica, nitko se time od političara ne bavi, to je isto u svim zemljama tu kod nas. Prijateljstva sklopljena na ovakvim mjestima traju i to je ono što vrijedi.

Suorganizator ove mirovne inicijative, uz Centar za nenasilnu akciju iz Sarajeva je Željko Špelić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik.

Zadovoljan sam kako je sve prošlo, mi smo osim mjesta stradavanja Hrvata obišli i Marino selo, mjesto stradavanja Srba. To je jedna mrlja, no mi od tih stvari ne bježimo, dodao je.

U Daruvaru ih je dočekao Krešimir Ivančić, i njegovi suborci, osoba posebne životne sudbine, ratni veteran, član HVIDRE.

Drago mi je da sam bio dio ove priče, neki su bili skeptični prema svemu ove, možda će nas sada zvati izdajicama, no mi se s tim ne opterećujemo. Tu su pripadnici različitih vojski, nedostaje samo jedna strana, vojska Republike srpske krajine, to su bili naši pravi neprijatelji. Želio bih da čujemo i njihovu priču, posebno vezano uz našu Spomen sobu, da čujemo je li bilo zaista sve tako. Nadam se da će ovakvih druženja biti više, cilj je da se zbližimo s osobama koje ne poznajemo, da o ratu pričaju i razgovaraju za istim stolom oni koji su rat prošli, a ne kako je to kod nas, da o ratu najviše pričaju oni koji rat nisu prošli – rekao je Krešimir Ivančić.

 

Snježana Sabo

Objavljeno u Bjelovarskom listu 19. rujna/septembra 2016.

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja