Posjeta ratnih veterana opštini Novi Grad/Bosanski Novi

20160317_NNV_38198U saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske opštine Novi Grad, Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo-Beograd je 17.marta/ožujka organizovao posjetu opštini Novi Grad/Bosanski Novi.

U posjeti su učestvovala dvadeset i dva ratna veterana i nas četvorica iz CNA. Grupu ratnih veterana su sačinjavali nekadašnji pripadnici Hrvatske vojske iz Pakraca, Gline i Zagreba, Jugoslovenske narodne armije iz Vlasotinca i Novog Sada, Hrvatskog vijeća obrane iz Busovače, Brčkog i Bihaća, Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Prijedora, Viteza, Sarajeva i Zavidovića, Vojske Jugoslavije iz Kruševca, te Vojske Republike Srpske iz Šamca, Dervente i Prijedora.20160317_NCH_CNA_3362

Uz domaćine iz Boračke organizacije Novi Grad, grupi su se priključili i nekadašnji pripadnici Armije RBiH iz ovog grada. Prvi put od prestanka rata, zajedno smo posjetili mjesta stradanja i bošnjačkog i srpskog naroda sa područja ove opštine. Posjetili smo spomen obilježje i spomen sobu poginulim borcima VRS u centru grada, spomen obilježje ubijenim Bošnjacima iz mjesta Alići i Ekići u mjestu Ekići, šehidsko turbe za sve stradale Bošnjake opštine Novi Grad/Bosanski Novi u mjestu Blagaj Japra, spomen obilježje za stradale srpske civile u mjestu Svodna i spomen obilježje poginulim srpskim civilima i vojnicima u mjestu Tunjice. Na spomen obilježja smo položili vijence i odali počast svim žrtvama proteklog rata.

20160317_NNV_38377Uz posjetu mjestima stradanja organizovali smo sastanak i razgovor sa predstavnicima lokalnih vlasti Opštine, zamjenikom načelnika Zoranom Starčevićem i potpredsjednikom Skupštine opštine Selimom Ekićem. Oni su izrazili podršku ideji zajedničkih posjeta ratnih veterana mjestima stradanja kao jednoj od aktivnosti koje vode ka dijalogu između nekadašnjih neprijatelja, koji je neophodan kako bi se prevazišle ratne rane i omogućio prosperitet budućim generacijama. Takođe, istakli su zahvalnost našoj zajedničkoj grupi kao inicijatoru koji je potaknuo njihove sugrađane da obiđu jedni druge na mjestima koja evociraju bolne uspomene, što doživljavaju kao iskorak ka pomirenju i boljem suživotu.

Više fotografija možete vidjeti ovdje.