Ratni veterani prisustvovali komemoracijama na Hrastovoj Glavici, Trnopolju i Novom Gradu

| Amer Delić |
5. i 6. avgust 2016. ...
8. avgust/kolovoz 2016
8. avgust/kolovoz 2016

Grupa sačinjena od devetnaest ratnih veterana Armije RBiH, Hrvatske vojske, Vojske Republike Srpske, Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Jugoslavije i četvero aktivista CNA, pridružila se komemorativnim događajima organizovanim u pomen na žrtve iz proteklog rata stradalim na područjima opština Sanski Most, Prijedor i Novi Grad.

Na lokalitetu Hrastova Glavica, opština Sanski Most, 5. avgusta je upriličena komemoracija u znak sjećanja na sto dvadeset i četiri ubijena logoraša iz prijedorskih logora Keraterm i Omarska. Ovom događaju smo prisustvovali na poziv Udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, koje je jedan od organizatora. Tom prilikom odali smo počast stradalim, a u ime  naše grupe skupu se obratio Adnan Hasanbegović iz CNA koji je  istakao važnost čina da jedni drugima dolazimo u dane koji nas podsjećaju na bolnu prošlost i da pokazujući saosjećanje sa žrtvama i njihovim porodicama činimo iskorak ka pomirenju i trajnom miru.

U večernjim satima istog dana naša grupa je stigla u Trnopolje gdje se na području nekadašnjeg logora u organizaciji Centra za mlade „Kvart“ iz Prijedora tradicionalno održava memorijalni događaj pod nazivom „Noć u Trnopolju“, u znak sjećanja na 5. avgust 1995. godine kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora. Nažalost nas i svih prisutnih, uslijed vremenske nepogode, a s obzirom da se događaj odvija na otvorenom prostoru, program se nije održao kako je bilo predviđeno.

Na poziv Dokumentacijsko-informacionog centra „Veritas“ učestvovali smo na obilježavanju godišnjice stradanja Srba u vojnoj akciji hrvatske vojske „Oluja“. Inače, ta godišnjica se obilježava višednevno u nekoliko gradova Republike Srpske i Srbije, a mi smo pridružili u dijelu koji je organizovan u Novom Gradu, 6. avgusta. Zajedno sa ostalim učesnicima obišli smo mjesta sjećanja – „Most spasa“ preko kojeg je 1995. godine prešlo više od sto hiljada izbjeglica iz Hrvatske, spomen obilježje stradalim civilima i vojnicima u naselju Tunjica i spomen-obilježje stradalim civilima u Svodni. Organizator se zahvalio našoj grupi na dolasku i pokazivanju saosjećanja i razumijevanja za žrtve i njihove porodice.

Važno je istaći da su organizatori na događajima javno ukazivali na prisustvo grupe ratnih veterana različitih, pa i „neprijateljskih“ vojski i pridali mu važan značaj. Na taj način su učinili i da naša potreba za dostojanstvenim sjećanjem na žrtve i naša nastojanja za konstruktivnim sučavanjem sa prošlošću budu sastavni dio ovih komemoracija.

galeriju fotografija možete pogledati ovdje

Medijski izvještaji:

https://www.facebook.com/radiosana.sanskimost/videos/vb.631009536999517/880617152038753/?type=2&theater

http://www.rtvusk.ba/vijest/godisnjica-hrastove-glavice-prezivjeli-i-rodbina-traze-procesuiranje-odgovornih/8278

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=214787

http://www.veritas.org.rs/atv-06-08-2016-vijenci-zaplovili-unom-krajisnici-danas-na-mostu-spasa-video/

http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/pomen-za-stradale-srbe-u-novom-gradu-21-godinu-nakon-oluje-sve-podseca-na-90-te/ymmckpr

 

 

 

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja