Trening iz izgradnje mira za studentice/e iz BiH

Trening izgradnje mira za studentice/e iz BiH održan je u periodu od 17. do 26. srpnja/jula 2017. godine na Jahorini. Nakon što je 2015. održan prvi trening izgradnje mira za studente iz BiH, pokazalo se potrebnim da se mirovno obrazovanje studentske populacije u BiH nastavi i da buduća visokoobrazovana generacija dobije uvid u osnove izgradnje mira, a posebice u suočavanje sa prošlošću i metode nenasilne akcije.

Na treningu je sudjelovalo 20 studenata i studentica iz svih dijelova BiH koji studiraju na Univerzitetima u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Zenici, Doboju te na Sveučilištu u Mostaru.

Sudeći prema utiscima sudionika najveći dojam na njih je ostavila radionica u kojoj su nam se pridružili ratni veterani Spasoje Kulaga (VRS), Ibrahim Topčić (ARBiH) i Zvonko Lucić (HV). Sa njima smo  razgovarali kako spojiti veteranske i mirovnjačke pozicije i raditi na izgradnji mira ali i iskustvu kroz koje su tijekom rata prošli. Svoje veteransko i mirovnjačko iskustvo je podjelio i član trenerskog tima Adnan Hasanbegović, a osim njega trenerski tim su činili Dalmir Mišković, Jordančo Poposki, Tamara Zrnović i Nataša Okilj.

Više o treningu čitajte u narativnom izveštaju koji će biti objavljen uskoro.

You may also like...