20. godišnji izveštaj

| CNA |
20. godišnji izveštaj o našim aktivnostima, u periodu seprembar/rujan 2016. do septembar/rujan 2017. ...
25. januar/siječanj 2018
25. januar/siječanj 2018

Izveštaj možete preuzeti ovde

Drage prijateljice i dragi prijatelji,

Pred vama je naš 20. godišnji izveštaj, i iza nas je 20 godina rada. Kako je red i običaj, na 20. rođendan pozvali smo prijatelje, sa svih strana sveta i regije, i prvo porazgovarali o tome „Gde smo posle 20 godina i gde to srljamo?“, a onda i drugim temama, pa smo na kraju malo i slavili. 20 godina je mali jubilej za mir u svetu, ali je veliki za nas, mirovnu organizaciju nastalu u Sarajevu poratne 1997. U ovom izveštaju čitajte šta nam se sve za 20 godina dogodilo i šta smo sve uradili.
Ono što je obeležilo 20. godinu našeg rada je niz izložbi „Rat sjećanja“ održanih u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Bihaću, Beogradu, Tuzli i Brčkom. I tu nije kraj, ta izložba nastavlja svoj put, zahvaljujući prijateljima i saradnicima koji su se prihvatili odgovornosti da je organizuju u svojim gradovima, tako da sledi izložba u Skoplju, a očekujemo da će je biti i u Kruševcu, Sisku, Novom Pazaru, Zagrebu…
Premijerno smo prikazali publici film „Dom u tuđini“ koji je nastao od ideje proistekle sa našeg Treninga za trenere-ice, i koji je radila grupa naših saradnika-ca. Još uvek nemamo dogovor, iako smo mnogima nudili, da neka od televizija u BiH emituje taj film. Jedan od odgovora koji smo nezvanično dobili je „da film ne može biti emitovan, jer ne ispunjava tehničke standarde, nije sniman „dronovima“.“ Tako se lepše kaže ono što nam se u poverenju, na parkingu ispred, za bilo koju od naših aktivnosti, došapne:“Nije vreme… Znaš kako je, politika…“ Izgleda da nikad nije pravo vreme za suočavanje s prošlošću, ali mi želimo da ukažemo da je uvek vreme za priču o tome. Pa i kad se o nečemu glasno ćuti ili šuti, ta tišina daje prostor za delovanje.
To upravo rade naši saradnici u akciji „Obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja“ koji su imali čak tri akcije za poslednjih godinu dana. Ljubičaste nalepnice ostale su da podsećaju da su na tim mestima nad ljudima vršena neljudska djela i da su tu stradali ljudi, koji zaslužuju sećanje. Na komemoracijama, u Vrivodama i Gošiću (Hrvatska) i poseti Vozućkom ratištu (BiH), ratni veterani različitih vojski, su zajedno sa nama iz CNA ukazali da su sećanja na žrtve važna, te da je posebno teško javno govoriti o žrtvama o kojima lokalna zajednica ćuti, ali da razbijanje tog nepisanog zaveta ćutanja dovodi do oslobađanja, te na koncu, može da bude i put ka pomirenju.
U vreme kad ovaj izveštaj bude odštampan, već će se znati rezultati drugog „Biber“ višejezičnog konkursa za kratku priču na temu pomirenja. Unapred već znamo, po broju pristiglih priča, kojih je bilo više nego na prvom konkursu, da su ljudi sa ovih prostora, imali potrebu i želju da pišu o pomirenju, na različite načine.. I unapred se radujemo novoj zbirci, koja će biti odštampana početkom naredne godine.
Pokušali smo da institucijama države Srbije predložimo usvajanje Strategije izgradnje mira, održali smo i jedan Dijaloški krug na tu temu, imamo pripremljen dokument koji bismo rado ustupili na dalju razradu, ali i pored činjenice da su ideju gotovo svi pohvalili, još uvek nismo dopreli do institucije koja bi sasvim stala iza ove ideje, i na tome ćemo raditi i dalje.
U ovom izveštaju o stanju u različitim državama regije pišu Boro Kitanoski (Makedonija), Nedžad Novalić (BiH), Nenad Vukosavljević (Srbija), Jelena Svirčić (Hrvatska), a za Kosovo imamo dva pogleda: iz Kosovske Mitrovice piše Maja Fićović, novinarka i učesnica našeg Osnovnog treninga održanog na Ohridu u aprilu 2017. godine, te Qerim Ondozi, prevodilac, iz Prištine.
Još smo prethodne godine održali dva osnovna treninga iz izgradnje mira, treći Mir-Paqe-Мир trening, treći trening za studente i studentice iz BiH.
Putovali smo, na poziv saradnika-ca, u Manipur, Kolumbiju, učestvovali u „Mandela dijalozima“ u Šri Lanki. Uz podršku naših saradnika-ca iz Južnoafričke Republike, nas 11 mirovnih aktivista-kinja iz regije je boravilo na studijskom putu, vratili smo se puni raznih utisaka, o kojima takođe možete da čitate u ovom izveštaju.
U vreme kada je mir u celom svetu reč koja se sve slabije čuje, iza ratnih pokliča, pretnji, stradanja, diskriminacije, ljudske patnje, želimo nam svima, svim mirovnim aktivistima i aktivistkinjama, u celom svetu, solidarnost, nesalomivu veru da radimo pravu stvar, i moć da u tome istrajemo, ma kako izazovno i teško bilo.

CNA tim

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja