21. godišnji izvještaj

| CNA |
Predstavljamo vam 21. godišnji izvještaj Centra za nenasilnu akciju ...
13. novembar/studeni 2018
13. novembar/studeni 2018

Izvještaj možete preuzeti ovdje.

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

Predstavljamo vam 21. godišnji izvještaj Centra za nenasilnu akciju. U šali smo znali reći da je naša misija da se samoukinemo, a zapravo nam je želja da potreba za našim radom na prostorima zapadnog Balkana nestane. To može biti naša želja, ali do šale nam nije. Regionalne političke okolnosti, čije pogoršavanje bilježimo iz godine u godinu na ovim stranicama, u ovom trenutku već prijete da izmaknu kontroli. Kao da nam nije dosta domaćih gospodara rata koji se igraju šibicama na sjeniku, sada se već toliko otvoreno razgovara o opcijama „zamjene teritorija ili ljudi“ u sporu Srbija-Kosovo, da ni stanovnici Bosne i Hercegovine više mirno ne spavaju, znajući kako su zarazni i primamljivi ovakvi koncepti za krojače tuđih sudbina. U situaciji kada raste broj onih koji smatraju da je najbolji vid prevencije prisjećati se kako su nas susjedi prevarili i ’91. i ’92. i ’99-te, pa je sigurnije nikako im i ne vjerovati, u situaciji kada je puno lakše naći neprijatelje nego saveznike, mir treba odabrati svjesno i sustavno ga graditi svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. U tom procesu sigurno ćete naći saveznike, i preko granice/a, kao što smo se u svom radu nebrojeno puta uvjerili, a niti protekla godina u tom smislu nije bila izuzetak.

Zloupotreba prošlosti na postjugoslavenskom prostoru postala je toliko uobičajena, da prijeti postati novom istinom. To nije novi trend, i već neko vrijeme mu se nastojimo suprotstaviti pa smo tako i ove godine organizirali dva događaja u nastojanju da u borbi protiv ove zloupotrebe koordiniramo snage. U listopadu/oktobru 2017. organizirali smo drugi Dijaloški krug sa historičarima, sa namjerom da povežemo historičare i aktiviste, za konstruktivnu kritiku ove zloupotrebe i aktivističko propitivanje njezine moguće uloge u izgradnji mira. Osim regionalnih historičara, novinara i aktivista, pridružili su nam se i historičari iz Austrije, a krug smo znatno proširili nekoliko mjeseci kasnije. Naime, u svibnju/maju 2018. organizirali smo međunarodnu konferenciju „Pomirenje historija!?“ koja je okupila aktiviste za mir i ljudska prava, istraživače mirovnog rada, novinare i historičare iz različitih zemalja koje imaju ratno i postratno iskustvo, od Indije i Šri Lanke, preko balkanskih zemalja, Ukrajine, Abhazije, Gruzije pa sve do zemalja zapadne Europe. Konferencija je tematizirala različita iskustva u postratnom procesu, ulozi historijskih mitova i narativa u procesu pomirenja, razumijevanju važnosti nenasilja.

Da crno-bijele postavke historije, koje poznaju samo pravednog i krivog, a u pravedničkom gnjevu vide pravdu, mogu dovesti do negiranja stradanja čitave jedne grupe ljudi, nastojali smo upozoriti i izložbom „Na tragu Podunavskih Nemaca“. Bio je to način da predstavimo istraživanje koje su nekoliko godina radile naše kolegice Helena Rill i Marijana Stojčić, o sjećanju i narativima o gotovo pola miliona građana koji su do početka 2. Svjetskog rata živjeli na prostoru Kraljevine Jugoslavije, a sada gotovo da ih i nema. Neprerađeno i neosvješteno iskustvo ima tendenciju ponavljanja, kako smo imali prilike vidjeti i u posljednjim ratovima 90-ih, a ova iskustva nam pokazuju da do promjene narativa može doći tek kada se i na „neprijateljskoj“ strani prepozna patnja.

A da je takvu lekciju teško naučiti, govori nam ovogodišnje iskustvo otkazivanja izložbe „Rat sjećanja“ koja je trebala gostovati u Sisku u studenom/novembru. Namjera ove izložbe je podizanje svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja i postojećim modelima memorijalizacije, te poziv na nalaženje novih rješenja koja će se, prije svega, usmjeriti na žrtve nepravde i nasilja, bez obzira na njihovo porijeklo. Već dogovoreno gostovanje otkazano je, kako su nam rekli, jer za ovu izložbu trenutno „nije pogodno vrijeme“. Takvog mišljenja, srećom, nisu bili u Skoplju, Novom Pazaru i Kragujevcu, u kojima smo dobili priliku ovu izložbu pokazati ljudima.

Da je proaktivno i poželjno promišljati ne samo o tome što nas je snašlo, nego kako ćemo izgraditi budućnost, društvo u kojemu bismo voljeli živjeti, iz ciklusa u ciklus nas uči Biber, konkurs za kratku priču koji je i u svom drugom ciklusu bio na temu pomirenja. Dok pripremamo treći ciklus, na ponešto drugačiju temu, u ožujku/martu 2018. objavili smo zbirku kratkih priča sa posljednjeg konursa, Biber02. Zbirka sadrži 25 priča po izboru žirija, od 385 koliko ih je ukupno pristiglo na konkurs. Zbirku smo ove godine predstavili u Tetovu i Zagrebu, a uskoro nam slijedi i promocija u Mitrovici.

Nastavljamo i sa našim naporima za usvajanje Strategije za izgradnju mira u Srbiji, i nadamo se da će ova inicijativa potaknuti, ako ne već vlade država u regiji, onda makar dati doprinos konstruktivnom dijalogu o tome kako održivi mir može i treba izgledati i koji institucionalni mehanizmi mogu tome doprinjeti.

Održali smo dva treninga, Mir-Paqe-Мир, za učesnike/ce iz Makedonije, Kosova i Srbije, kao i Trening iz izgradnje mira za ratne veterane. To je skupina za koju se posve sigurno može reći da ne žele čekati hiljadu godina da bi počeli razumijevati što nam se to dogodilo, kako uostalom pokazuju i njihove mirovne aktivnosti o kojima ćete također imati prilike čitati na ovim stranicama. Ništa manje vrijedna i izgradnji mira posvećena nije bila ni naša mala “gerilska” skupina mirovnjaka, obilježivši neobilježena mjesta stradanja u Goraždu, Stolcu, Mostaru, Varešu, Kaknju, Jajcu, Prijedoru i Kneževu.

U međuvremenu, napomenimo i to da je New York Times prije nekoliko dana objavio uvodnik bivšeg dužnosnika Obamine administracije, u kojemu ovaj poziva da se prijedlog zamjene teritorija između Kosova i Srbije mora podržati. Ovo, kako ga naziva, „mirno etničko čišćenje“ je, smatra, jedino rješenje za mir u regiji i predstavlja ono što i ljudi sami žele. Je li to baš tako, i kakav je osjećaj živjeti na Kosovu, u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, možete pročitati u izvještajima aktivista sa terena, na kraju ovog godišnjeg izvještaja.

U ovom vam izvještaju predstavljamo presjek svih aktivnosti u periodu rujan/septembar 2017. – rujan/septembar 2018., uz napomenu da detaljnije izvještaje, galerije fotografija i video priloge možete naći na našoj web stranici http://nenasilje.org.

Pozivamo vas da pročitate što smo vam pripremili, i kao uvijek dosad, nadamo se vašoj povratnoj informaciji, kritici i podršci.

CNA tim

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja