Biber u Zagrebu

Promocija zbirke kratkih priča na temu pomirenja Biber 02 održana je u Zagrebu, 07. 06. 2018. godine u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. U razgovoru su učestvovali: Tatjana Gromača, spisateljica iz Pule koja je bila članica žirija na konkursu Biber 02; Lejla Kalamujić, spisateljica iz Sarajeva, čija je priča “Sneg je opet, Snežana” objavljena u zbirci; Qerim Ondozi, prevodilac iz Prištine; Milica Vučković iz Beograda čija je priča “Jedu ljudi i bez nogu” osvojila prvu nagradu; Srđan Sandić, književni kritičat iz Zagreba i Davorka Turk, članica Biber tima. Razgovor je vodila Aneta Lalić. U organizaciji događaja pomoglo nam je SKD “Prosvjeta”.

Važno je pisati o temi pomirenja, važno je govoriti o pomirenju, iako su političari zlouptrebili tu temu, rekao je Qerim Ondozi.

Osvrnuvši se na posao žiriranja prispelih priča,s amom žiriranju u književnosti i očekivanu teškoću za donošenje odluka, Tatjana Gromača je istakla složan rad celog žirija, te da je odluka doneta brzo i u saglasju.

Bilo je puno priča iz kojih je izašla literatura. Ovakvih platformi, kao što je Biber konkurs uvek treba, da se mladi, i ne samo mladi, pisci oprobavaju, a malo ih je, ili ih uopšte nema, rekla je ona na promociji u Zagrebu.

Pogledajte galeriju fotografija.

Sledeća promocija biće u Kosovskoj Mitrovici, na jesen.

Drugi konkurs Biber raspisan je u januaru 2017. godine. Na konkurs je stiglo 385 priča na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, crnogorskom ili srpskom jeziku. U žiriju su bili Faruk Šehić, Kim Mehmeti i Tatjana Gromača. Prvu nagradu dobila je pomenuta priča autorke Milice Vučković, drugu nagradu dobila je priča Čiko Zav autorke Dženete Rovčanin iz Sarajeva, a treću nagradu priča Семејството на чичко Аки (Obitelj strica Akija) autorke Anuške Minovske iz Skoplja. Zbirka od 25 izabranih priča sa konkursa izašla je iz štampe u martu 2018. godine.