CNA i Graditelji mira na komemoraciji u Aleksincu

Zajedno sa prijateljima iz udruženja Graditelji mira iz Kruševca prisustvovali smo komemoraciji stradalim u bombardovanju Aleksinca 5. aprila 1999.

Sa Graditeljima mira, humanitarnim udruženjem iz Kruševca koje okuplja ratne veterane iz ovog grada i njegove okoline, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd sarađuje više godina. Ratni veterani okupljeni u ovom udruženju aktivno učestvuju u izgradnji mira na ovim prostorima te smo jedni drugima značajna podrška na ovom polju.

Komemoracija stradalim u Aleksincu bila je završni događaj naše višednevne posjete Kruševcu, Paraćinu, Ćićevcu i Aleksincu. Otišli smo sa namjerom da se upoznamo sa više ratnih veterana sa ovog područja okupljenih u različitim udruženjima, da razmijenimo iskustva, predstavimo jedni drugima šta radimo, sa posebnim fokusom na ulogu ratnih veterana u procesu konstruktivnog suočavanja s prošlošću, pomirenja i izgradnji trajnog mira na ovim prostorima.

Iako naša očekivanja nisu bila skromna, na kraju smo dobili mnogo više nego smo pretpostavljali. Zahvaljujući ponajviše Graditeljima mira ratni veterani već su čuli za naš rad, posebno onaj koji se odnosi na veteranske posjete, prisustvo ratnih veterana komemoracijama, dokumentarne filmove… Osim susreta sa ratnim veteranima i udruženjima koja okupljaju ratne veterane imali smo priliku da naše ideje, planove, motive i želje predstavimo i lokalnim vlastima u Kruševcu i Aleksincu.

O mnogim stvarima smo razgovarali, različita polazišta, iskustva i pogledi nekada su nas odveli i do sasvim različitih prioriteta. Potreba za mirom, makar se on shvatao sasvim različito, ipak je nešto što ujedinjuje, ne samo veterane.

Jedan od glavnih stereotipa o ratnim veteranima jeste da se isključivo bore za vlastite beneficije. Tako vijesti o ratnim veteranima koji se bore za bolje i pravednije društvo ostaju skrajnute negde na marginu, daleko od naslovnica i udarnih televizijskih emisija koje pozivaju na neke nove ratove. U Kruševcu smo posjetili i atletski kamp koji ratni veterani, od kojih su mnogi i sami osobe sa invaliditetom, organizuju za slijepu i slabovidnu djecu. Takva posvećenost i ta vrsta aktivizma ratnih veterana, naših prijatelja iz Kruševca, osnažili su nas i motivisali da se potrudimo da takve primjere učinimo češćim i vidljivijim.

Iskustvo rata u ovom dijelu bivše Jugoslavije najznačajnije je određeno ratom na Kosovu i NATO bombardovanjem Srbije. Mogućnost da ratni veterani sa nekada suprotstavljenih strana jedni drugima dođu u posjetu i polože vijence na mjestima stradanja još uvijek se čini dalekom i neizvjesnom. Živimo u društvima različitosti, koje gotovo svakodnevno izazivaju i nasilje.Nasilje koje je lakmus papir za mnogo štošta u postjugoslovenskim društvima, ali ponajviše lakmus papir za krhki mir koji živimo, tenziju koja se uvijek dozira, mržnju…

Dogovorili smo se da u Aleksinac dođemo ponovo, sa većom grupom ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i drugih dijelova Srbije. Dogovorili smo se da dođemo sa onima za koje su do prije nekoliko godina govorili da je nemoguće da odaju počast stradalim neprijateljima, pozovu na kažnjavanje ratnih zločina, podizanje spomenika stradalim neprijateljima… Dogovorili smo se da zajedno pokušamo, nekada, sutra, prekosutra, za godinu, dvije, da učinimo ono što nam je 05. aprila 2018. izgledalo daleko i nemoguće.

Hvala prijateljima iz Graditelja mira koji su nam bili domaćini, hvala ljudima koje smo upoznali u Kruševcu, Aleksincu, Ćićevcu što su nas, na različite načine, podržali.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Reportažu RTV Bosphorus možete pogledati ovdje.