Inicijativa mladih krenula u obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja u Hrvatskoj

| CNA |
Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, uz pomoć i podršku aktivističke grupe Neobilježena mjesta stradanja, koja je do sada u Bosni i Hercegovini obilježila 58 neobilježenih mjesta stradanja, krenula je sa obilježavanjem neobilježenih mjesta u Hrvatskoj ...
9. novembar/studeni 2018
9. novembar/studeni 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, uz pomoć i podršku aktivističke grupe Neobilježena mjesta stradanja, koja je do sada u Bosni i Hercegovini obilježila 58 neobilježenih mjesta stradanja, krenula je sa obilježavanjem neobilježenih mjesta u Hrvatskoj.

Početkom novembra aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava obilježili su mjesto stradanja u Paviljonu 22 na Zagrebačkom Velesajmu.

“Obilježavanjem Paviljona 22 želimo osvijestiti da su na ovom mjestu počinjeni zločini nad našim sugrađanima te potaknuti ljude iz lokalne zajednice da ovo mjesto obilježe na primjeren način. Odajući počast žrtvama i izražavajući žaljenje nad izgubljenim životima i ljudskom patnjom želimo napraviti iskorak ka poštenom odnosu prema prošlosti. U tom smislu obilježavanjem Paviljona 22 htjeli smo ukazati na važnost memorijaliziranja i onih mjesta koja su dio prošlosti naše države, a koja zauzimaju njen mračni i sramotni dio. Pozivamo Skupštinu i Gradonačelnika Zagreba da ulože veće napore u obilježavanju Paviljona 22 u svrhu sjećanja na žrtve zločina dajući mu tako značajnije mjesto u kolektivnoj memoriji građana Zagreba čime bi se doprinijelo neponavljanju ovakvih djela”, navode iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Od listopada do prosinca 1991. godine pripadnici pričuvnih postrojbi MUP-a RH su na području Zagreba vršili nezakonita lišavanja slobode civila koji su potom u Paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma zlostavljani i mučeni. Nakon fizičke i psihičke torture, civili su odvođeni u Pakračku Poljanu gdje su i ubijani.

Županijski sud u Zagrebu je 12. svibnja 2016. godine objavio presudu Tomislavu Merčepu kojom je proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 i pol godina. Vrhovni sud je 2. veljače 2017. djelomično prihvatio žalbu nadležnog državnog odvjetnika te je preinačio prvostupanjsku presudu s pet i pol na sedam godina zatvora.

Kako stoji u presudi, Tomislav Merčep bio je de facto (stvarni) zapovjednik jedinice rezervnog sastava MUP RH/pričuvne postrojbe stacionirane na Zagrebačkom velesajmu i Pakračkoj Poljani te savjetnik u MUP-u Republike Hrvatske. Kriv je za nezakonita uhićenja, zlostavljanje i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno.

Aktivisti Neobilježenih mjesta stradanja će u novembru obilježiti dodatnih sedam lokacija na području srednje i zapadne Bosne i Hercegovine.

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja