Izložba “Rat sjećanja” otvorena U Zavidovićima

| CNA |
Izložba "Rat sjećanja" otvorena je 4. decembra 2018. u Domu za kulturu u Zavidovićima, a posjetioci će izložbu moći pogledati u prizmelju Doma za kulturu sve do 18. decembra 2018. ...
5. decembar/prosinac 2018
5. decembar/prosinac 2018

Izložba “Rat sjećanja” otvorena je 4. decembra 2018. u Centru za kulturu u Zavidovićima, a posjetioci će izložbu moći pogledati u prizemlju Centra za kulturu sve do 18. decembra 2018.

Nakon Novog Pazara i Kragujevca, izložba “Rat sjećanja” ovim se vraća u Bosnu i Hercegovinu. Uz istoimenu publikaciju te website kulturasjecanja.org  ova izložba svjedočanstvo je o trenutnoj kulturi sjećanja na rat 1992-1995. u Bosni i Hercegovini.

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd ponosan je na saradnju sa našim prijateljima iz Zavidovića kao i na samu podršku lokalnih zvaničnika našem zajedničkom radu. Otvaranje izložbe “Rat sjećanja” jedan je u nizu uspješnih koraka na putu suočavanja sa prošlošću i izgradnji mira koji smo napravili zajedno, pored ostalih, i sa zavidovićkim veteranima.

Prisutnima se sinoć na otvaranju, između ostalih, obratio i Asim Parlić ispred Udruženja RVI “Zavidovići 92” rekavši kako mu je drago da je ova izložba večeras predstavljena njegovim sugrađanima i sugrađanaka. “Zavidovići su otvoreni grad i uvijek mi je drago kada to možemo potvrditi. Ove fotografije pred vama su zapis o tome kako se sjećamo rata, nadam se da ćemo zajedno večeras još jednom iz ove izložbe čuti poruke i izvući pouke”, kazao je Parlić.

Na otvaranju izložbe govorio je i Nenad Vukosavljević, koji je, uz Nedžada Horozovića, autor fotografija.

“Uvijek mi je drago doći u Zavidoviće jer tu imam prijatelje sa kojima mi je drago vidjeti se i razgovarati”, kazao je Vukosavljević podsjetivši na saradnju sa veteranima iz Zavidovića i na njihovu hrabrost da krenu i ustraju na putu izgradnje mira.

“Kada smo krenuli sa posjetama veterana mjestima stradanja, željeli smo da u svakoj loklanoj zajednici posjetimo i mjesto stradanja drugih, onih koji su u većini slučajeva danas u tim mjestima manjinski narod. U Zavidovićima smo sa našim prijateljima iz Udruženja RVI Zavidovići 92 posjetili i jedno takvo mjesto, taj 13 kilometar. Zahvalan sam im na toj hrabrosti”, kazao je Vukosavljević dodavši da je važnost izložbe “Rat sjećanja”, između ostalog, i što omogućava dijalog između različitih, često suprotstavljenih narativa.

Amer Delić, član CNA tima i Zavidovićanin, podsjetio je da je CNA zajedno sa mješovitom grupom ratnih veterana do sada prisustvovala komemoracijama na Koti 715 i u Stogu, kao i du su organizirane dvije posjete ratnih veterana Zavidovićima.

Galeriju fotografija sa otvaranja izložbe možete pogledati ovdje.

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja