Nelson Mandela – 100 godina od rođenja #Mandela100

| CNA |
100 godina od rođenja Nelsona Mandele, kao inspiracija za pet radijskih emisija i jedan novinski tekst ili, kraće: Mandela ili O Slobodi. ...
20. juli/srpanj 2018
20. juli/srpanj 2018

Beskompromisna i bespoštedna borba za slobodu svih, slobodu svakog čoveka, životni cilj Nelsona Mandele bili su inspiracija brojnim umetnicima, novinarima i aktivistima ove godine, kada celi svet obeležava jubilej – 100 godina od rođenja Nelsona Mandele.

Zamolili smo nekoliko saradnika/ca da se priključe svetskom danu “Mandela 100” koji je obeležava da dan njegovog rođenja, 18.07.

Zoran Mišić, novinar verskog radija “Zlatousti”, uradio je dve emisije o značaju Mandele i njegove borbe, ali sa širim pogledom na slobodu uopšte, sa poptitanjem: koliko smo mi danas, na ovim prostorima, zaista slobodni?

Linkovi : emisija 1 emitovana 14.07.2018.

emisija 2 emitovana 21.07.2018.

Dejan Kožul, autor radio emisije KUPEK uradio je intervju sa Shirley Gunn, aktivistkinjom iz Južnoafričke Republike, “ženom koja je svoj život posvetila borbi protiv, ne samo aparthejda, već svake vrste nepravde, žene sa “čeličnim kostima”, žene koja je proganjana, zatvarana i žene koja ni jednog trenutka nije uzmicala pred nepravdom. Shirley je i bijelkinja, ali i žena i kao takva je bila opet u manjini. Kako se borila sa tim, kakva je iskustva imala, da li je uzimanje oružja bila jedina opcija? Shirley je tri puta bila hapšena i nakon svakog puta izlazila je jača i veća, čak i onda kad su joj i bebu oduzeli, po hapšenju i prijetili njom pa i onda kad su je suborci iz Afričkog nacionalnog kongresa ostavili samu.”

Linkovi: najava emisije i uvodni tekst

emisija emitovana 16.07.2018.

(intervju sa Shirley Gunn je na engleskom jeziku)

Intervju sa Shirley Gunn objavljen na portalu Lupiga

Miroslav Miletić svoje “klasično radijsko delo sa predumišljajem” postavlja u ravan bezdileme: Sloboda ili ništa, i na toj osnovi analizira život i delo Nelsona Mandele, ali i nas, na ovim prostorima.

Linkovi:  emisija emitovana 18.07.2018.

Ines Baždalić uradila je za “BH radio” emisiju o životu i delu Nelsona Mandele.

Linkovi: emisija emitovana 18.07.2018.

Zahvaljujući saradnji sa časopisom “Lice ulice”, u izdanju za jul-avgust 2018. godine objavljen je tekst Katarine Milićević, članice CNA tima u kojem piše o pomirenju, tamo u Južnoafrčkoj Republici, i ovde, na prostoru bivše Jugoslavije, posle ratova.

Link: tekst Katarine Milićević za “Lice ulice”

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja