Nenad Vukosavljević za Oslobođenje o konferenciji “Pomirenje istorija!?”

| CNA |
Intervju Nenada Vukosavljevića sarajevskom "Oslobođenju", pred početak međunarodne konferencije "Reconciling Histories?!" ...
14. maj/svibanj 2018
14. maj/svibanj 2018

Naš kolega iz beogradskog ureda Nenad Vukosavljeć u intervjuu za Oslobođenje (12. maj 2018, 22-23 strana), između ostalog, govori i o međunarodnoj konferenciji Reconciling Histories!?  koja se održava u Sarajevu od 15. do 17. maja 2018.

Konferencija Pomirenje istorija!? okuplja aktiviste za mir i ljudska prava, istraživače mirovnog rada, novinare i angažovane istoričare iz različitih zemalja koje imaju ratno i postratno iskustvo. Odabir ovih grupa nije nasumičan već ukazuje na prepoznatu potrebu da se fragmentisan rad u ovim poljima uveže ili makar njegovi akteri dovedu u dijalog, jer svako na svoj način može dati značajan doprinos izgradnji ili razgradnji mira. To  je zadatak društvenog pomirenja, zadatak za šire i različite društvene skupine je sigurno jedan od temelja za pretpostavku uspešnog procesa pomirenja.

Nenad Vukosavljeć je u interjuu novinaru Oslobođenja Edinu Salčinoviću odgovarao i na pitanja o tome kakvo pomirenje nam je potrebno, šta znači početak izučavanja historije proteklog rata u školama, kako odgovoriti na poruke međunarodnih birokrata da je vrijeme da se rat zaboravi… Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

 

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja