Otvorena izložba “Rat sjećanja” u Novom Pazaru

| CNA |
U Novom Pazaru izložba će biti postavljena do 20.2.2018. a potom, u martu, sledi otvaranje u Kragujevcu.  ...
3. februar/veljače 2018
3. februar/veljače 2018

U novopazarskoj Galeriji MMC, u petak, 2.2.2018. otvorena je deseta po redu izložba “Rat sjećanja”.

Munir Poturak, iz gradske uprave Novog Pazara je na otvaranju govorio o značaju ove postavke i sećanja na ne tako davnu prošlost za mlade, kako bi svi iz prošlosti trebalo da izvučemo pouku, te istakao da je važno govoriti o pozitivnim primerima iz rata, ljudima koji su nesebično pomagali bližnjima i komšijama.

Govorivši o procesu fotografisanja spomenika, Nedžad Horozović, aktivista CNA je istakao koliko su ratni veterani, različitih vojski iz Bosne i Hercegovine, sa kojima CNA sarađuje, pomogli u stvaranju izložbe i istraživanja o kulturi sećanja, te da bi bez njih bilo nemoguće do nekih mesta i spomenika uopšte doći.

Prisetivši se, u emotivnom izlaganju, kako su roditelji nekada njega upozoravali na postojanje “drugih”, i zapitanošću da li je to pravi način da se sa decom razgovara o različitostima, Nenad Vukosavljević, aktivista CNA, a takođe i koautor fotografija, izrazio je nadu da bi promena u načinu na koji vaspitavamo decu, pomogla u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima.

Izložba “Rat sjećanja” je, podsećamo, nastala kao deo projekta ““Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)”, koji je dostupan na stranici: kulturasjecanja.org .

U Novom Pazaru izložba će biti postavljena do 20.2.2018. a potom, u martu, sledi otvaranje u Kragujevcu.

Galeriju fotografija sa otvaranja možete videti OVDE

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja