Veliko interesovanje za izložbu “Rat sjećanja” u Kragujevcu

| CNA |
Izuzetna posećenost Kragujevčana na izložbi "Rat sjećanja", velika zainteresovanost medija za ovaj događaj, brojni pojedinci koji su izložbu videli i o njoj govorili na društvenim mrežama, i za nas su, na neki način, bili iznenađenje ...
23. mart/ožujak 2018
23. mart/ožujak 2018

Izložba “Rat sjećanja” je u Kragujevcu bila postavljena od 12-24. marta 2018. godine, u Domu omladine. Još na samom otvaranju, bilo je jasno da je izložba, na neki način već zaživela u gradu, da se o njoj govori, te da su brojni Kragujevčani došli na otvaranje. Zahvaljujući našoj lokalnoj partnerki u Kragujevcu, Gordani Jocić, novinarki i osnivačici organizacije “Centar za mirovne inicijative”, na izložbu su došli i brojni uposlenici u prosveti, što će se u daljem životu ove postavke u Kragujevcu pokazati kao jako važan momenat.

Na samom otvaranju pojavili su se naši saradnici iz Kruševca, Veroljub Smiljković i Aleksandar Sokolović, ratni veterani, koji su aktivni u mirovnom radu. Sponatno, reč na otvaranju, pored autora fotografija, Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horzovića, data i Aleksandru Sokoloviću, koji je prisutnima rekao da je bio jako mlad, učesnik rata na Kosovu, gde je teško ranjen, te da mu je to motivacija za angažovanje na polju izgradnje mira.

Već sutradan po otvaranju, Goran Joksimović, načelnik Školske uprave za Šumadiju, poslao je poziv svim školama u gradu, da učenike dovedu na izložbu, jer je u njoj prepoznao jasnu mirovnu poruku. Tokom narednih dana, smenjivali su se učenici Prve kragujevačke gimnazije, koji su na izložbi imali časove istorije, filozofije, građanskog vaspitanja, veronauke… Razgovarajući sa njima, o temama koje im nisu bliske, jer se o strahotama rata u školskom programu retko govori, Katarina Milićević iz CNA, i Gordana Jocić iz “Centra za mirovne inicijative” su podelile lične priče o tome kako rat izgleda. Kako ga niko ne očekuje, ali da ne dolazi iznenada, te da treba na vreme prepoznati i reagovati na sve oblike nasilja u društvu.

Izuzetna posećenost Kragujevčana na izložbi “Rat sjećanja”, velika zainteresovanost medija za ovaj događaj, brojni pojedinci koji su izložbu videli i o njoj govorili na društvenim mrežama, i za nas su, na neki način, bili iznenađenje.

Galeriju fotografija sa ovog događaja možete da pogledate OVDE:

Neki od medijskih izveštaja:

Iz glave – radio emisija

Glas Šumadije

Radio-televizija Kragujevac

Radio Zlatousti

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja