Crvena linija na N1: Pomirenje u regionu

| CNA |
U emisiji Crvena linija koja je emitirana na N1 u petak 22. 03. 2019. razgovaralo se, između ostalog, i o pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije u svjetlu nedavne pravosnažne presude Radovanu Karadžiću. Kao jedan od puteva ka izgradnji trajnog mira… ...
23. mart/ožujak 2019
23. mart/ožujak 2019

Mogu li sudske presude doprinijeti prihvatanju činjenica, boljem međusobnom razumijevanju i pomirenju u regionu? Ovo su samo neke od tema o kojima je razgovarano u posljednjoj emisiji “Crvena linija” koja je emitirana na televiziji N1 u petak 22. 03. 2019.

Gosti Crvene linije bili su Jelena Krstić iz Fonda za humanitarno pravo, Murat Tahirović iz Udruźenja žrtava i svjedoka genocida BiH i Eugen Jakovčić iz Documente.

Kao jedan od puteva ka izgradnji trajnog mira na području bivše Jugoslavije spomenuta je i Strategija izgradnje mira koja u svom fokusu ima Srbiju pri tome ne zanemrajući regionalni pristup i regionalni kontekst. Centar za nenasilnu akciju ponudio je ovu strategiju na usvajanje organima i institucijama Srbije.

Kako od države nismo dobili odgovor o zainteresovanosti za usvajanje ovakve politike, dokument smo simbolično poklonili građanima Srbije, sa nadom da će u budućnosti ona biti od koristi i postati dio državne politike.

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja