O mržnji, nasilju i medijima

| CNA |
“Nasilnički govor u medijima i na društvenim mrežama – verbalno nasilje ili sloboda izražavanja“ - panel razgovor održan u Kragujevcu, 8.3.2019. ...
27. mart/ožujak 2019
27. mart/ožujak 2019

U organizaciji Centra za izgradnju mira u Kragujevcu je, u petak, 8. marta, u prostorijama Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ održan razgovor na temu: “Nasilnički govor u medijima i na društvenim mrežama – verbalno nasilje ili sloboda izražavanja“.

U razgovoru su učestvovali Marija Obrenović (novinarka portala „Pressek“), Miroslav Jovanović (novinar i urednik „Kragujevačkih novina“), Miroslav Miletić (autor emisije „Iz glave“) i Katarina Milićević, aktivistkinja Centra za nenasilnu akciju Beograd/Sarajevo.

Moderatorka razgovora bila je Ivana Đorđević.

Najpre o samom organizatoru razgovora: Centar za izgradnju mira nastao je početkom 2018. godine, na inicijativu Gordane Jocić, novinarke i urednice radija „Zlatousti“, posle njenog učešća na osnovnom treningu iz izgradnje mira u organizaciji CNA. Imala je želju da okupi motivisane sugrađane i da naprave organizaciju čija bi osnovna ideja bila izgradnja mira. Delovanje je osmišljeno kao lokalno, jer sam grad Kragujevac, kao grad žrtva iz Drugog svetskog rata, ima odgovornost da se bavi izgradnjom i promocijom mira, kao najviše životne vrednosti. Njoj se priključila grupa Kragujevčana i Kragujevčanki, novinara, profesora, psihologa… a na proleće prošle godine i novinarka Ivana Đorđević, posle učešća na Mir-Paqe-Mir treningu u organizaciji CNA. Od tada do danas, ova organizacija, koja nema nikakve izvore finansiranja, osim volonterskog rada svojih članova i članica, organizovala je nekoliko vrlo posećenih aktivnosti. Samo u martu ove godine, pored javnog razgovora o nasilničkom govoru, održan je i javni razgovor „Za rat pitajte decu“, o dečjim sećanjima na period NATO bombardovanja Srbije i Kosova.

Na početku razgovora o nasilničkom govoru u javnom prostoru, Miroslav Jovanović, urednik i novinar „Kragujevačkih novina“ podsetio je  da je on od svojih profesora naučio pravilo da čoveka ne smete da oslovljavate drugačije osim imenom, prezimenom i funkcijom. Ne smete u javnom govoru da koristite ni nadimak, ukoliko je on na neki način uvredljiv, za pojedinca ili društvenu grupu. On je konstatovao da je u naš govor ušlo mnogo kleveta, laži, prostakluka, uvreda, govora ulice, slenga, i da je takav jezik – jezik nasilja, mržnje, nipodaštavanja – posledica urušavanja sistema vrednosti i slika polarizovanog društva u kom živimo.

– Ja zaista ne mogu da stavljam naslove sa vrištećim slovima, uzvičnicima, klik-bejt naslove, iako možda zbog toga gubimo korak sa čitaocima, sa mlađim populacijama na internetu. Na žalost, veliki broj medija to radi, a oglašivače ne zanima sadržaj, već samo broj klikova – rekla je Marija Obrenović, novinarka portala „Pressek“.

Katarina Milićević, iz CNA je podsetila da ni ti ljudi koji koriste govor mržnje nisu „tamo neki ljudi“, da smo to mi, da to gotovo svi radimo na društvenim mrežama, te da kad o tome govorimo, moramo najpre poći od sebe.

– Društvo činimo mi, pojedinci, pitanje je zašto mržnja postoji u nama. Mržnju bih definisala kao momenat kad osobu preko puta sebe ne vidiš kao ravnu sebi, već kao neljudsko biće, i prema njoj se onda tako i ponašaš. Ali, tog trenutka i ti sam prestaješ da budeš ljudsko biće. Atmosferu nasilja u društvu kontroliše država. Mi živimo u nasilnom društvu, i svakog dana je svako od nas izložen nekoj vrsti nasilja.

Kragujevački novinar i autor emisije „Iz glave“ Miroslav Miletić rekao je da već dugo razmišlja o tome da napravi emisiju u kojoj će biti samo psovke, jer je jezik koji čujemo u javnom prostoru, a to su i mediji i društvene mreže do te mere zagađen, da će se u sledećoj fazi koristiti samo psovke.

U razgovoru su učestvovali i posetioci, navodeći slučajeve kada su i sami bili žrtve nasilničkog jezika ili postupaka.

Na kraju je Katarina Milićević obavestila prisutne da se nad Miroslavom Jovanovićem sprovodi vrsta strukturnog nasilja – on je, naime, osuđen zbog tekstova objavljenih u listu „Svetlost“ 2004. godine, a u jednom od slučajeva je sudija tužila novine, pa potom bila i predsednica sudskog veća koje je Jovanovića osudilo.

– Smatramo da je ovo pritisak na novinare i medije, i pozivamo sve građane na solidarnost, jer Jovanoviću prete izvršitelji koji će mu oduzeti ili porodičnu kuću, ili 2/3 i inače male penzije.

fotografije: Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”, Kragujevac

Radio emisija na Radiju Zlatousti sa najzanimljivijim momentima razgovora:

ГОСТОПРИМНИЦА – Насилнички говор у медијима и на друштвеним мрежама

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja