“Politički je iz mržnje otkloniti vječnost”

| Radomir Radević |
Suočiti se sa sobom, sa drugima, ponovo steći i zavrijediti povjerenje drugih, vjerovati da možemo i moramo zajedno, samo su neki od koraka koje veterani putujući po regionu moraju napraviti. Nimalo laki, koraci u olovnim cipelama, su glasno, sigurno, samopouzdano,… ...
12. april/travanj 2019
12. april/travanj 2019

Ove Plutarhove riječi iz naslova izgovorene prije dvije hiljade godina, čulo je i na pravi način slijedilo, malo ljudi. Pokušati ukloniti mržnju, uskratiti joj vječnost; otrgnuti od njenog čvrstog zagrljaja buduće generacije, ako već nismo uspjeli sebe; neka su od načela koje bi ove riječi trebalo da uspostavljaju.

Stupiti na mjesto stradanja, nanovo se suočiti i proživjeti strahote rata, izložiti se ponovo tom najintezivnijem doživljaju; istovremeno pokazati saosjećanje za patnju i saučestvovati u bolu ne samo prema stradalim pripadnicima svoga naroda, hrabar je i dostojanstven čin. Čin koji sprečava ponovno obuzimanje mržnjom, čin, kako to ističe Dražen Horvat iz Hrvatske, bivši pripadnik Hrvatske vojske, „kojim se može pokazati da se sukobi koji su tada nastali i razlozi koji su tada bili, mogu prevazići, i da se može zakoračiti ka pomirenju“.

Takav, jedan u nizu, hrabrih koraka napravila je, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, grupa ratnih veterana iz regiona, bivših pripadnika Armije RBiH, HVO-a, VRS-a, HV-a, VJ i JNA. Zajedno su u posjetili Niš i mjesta sjećanja u ovom gradu, te  učestvovali na komemoraciji stradalima u NATO bombardovanju u Aleksincu. Da nisu jedini koji žele da poslušaju Plutarhove riječi, niti da sami koračaju na tom putu, postarali su se ljudi iz Udruženja Ratnih vojnih invalida Grada Niša i Udruženja „Graditelji mira“ iz Kruševca, domaćini posjeta.

Sjeli smo za sto…

Neposredno i često veoma surovo lično ratno iskustvo, nerijetko postaje snažan motiv za rad na izgradnji mira. Slijedeći taj motiv pripadnici mješovite grupe ratnih veterana su se skupa sa članovima Centra za nenasilnu akciju 4. aprila 2019. godine poklonili žrtvama i položili cvijeće na spomen-obeležja stradalim građanima i građankama Niša civilima i vojnicima, iz perioda 1991-1999.  Niš je bombardovan 29 dana, poginulo je 26 civila, a teže ranjeno 60 njih. Ovim gestom ratni veterani nisu samo poslali poruku mira već i pokazli uzor i model, odnosno jedan od načina na koje se može i treba raditi kada je u pitanju pomirenje u regionu.

“Sjeli smo za sto. Bilo je tu u početku nekih nedoumica, ali smo iz dana u dan sticali povjerenje jedni u druge. Ovim putem želim da pošaljem poruku političarima da mi hoćemo i možemo zajedno”, rekao je Hamdija Karić, ratni veteran iz Viteza u centralnoj Bosni, bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i dodao „da su preko Centra za nenasilnu akciju, koji ujedinjuje ratne veterane iz regiona, uradili ono što nijedan političar sa Balkana do sad nije uspio”.

Domaćini su tokom boravka grupu odveli i do Muzeja kopnene vojske i spomen sobe u zgradi Kopnene vojske Srbije. U Muzeju je veterane primio genaral-potpukovnik Milisav Simović, koji je poželio dobrodošlicu i proveo grupu kroz muzej. Uz zahvalnost na izdvojenom vremenu i trudu iz Muzeja nosimo i gorak ukus prouzrokovan načinom memoralizacije, po kojem su u posljednjim ratovima samo Srbi stradali, dok za žrtve onih „drugih“ u muzeju nema mjesta.

Zametnuta klica

Grupa je posjetila i Islam-aginu džamiju u centru Niša. Predsjednik džematskog odbora Ragib Dobreva je ukratko upoznao veterane sa istorijatom džamije, kao i životom islamske zajednice u Nišu. Džamija je zapaljena u noći 17. marta 2004. godine kao odgovor huligana na rušenje crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. Do kraja avgusta 2013. godine džamija je obnovljena i vraćena svojoj namjeni. Međutim, danas se poziv na molitvu ne čuje sa minareta, već samo unutar džamije.

Veterane je u svečanoj sali Gradske kuće ispred gradonačelnika primio i gradski vjećnik grada Niša, Mirko Zečević. U jako prijatnom razgovoru i atmosferi gospodin Zečević je istakao zadovoljstvo posjetom i dodao da ima jako prijatnu dužnost da može da primi ovakvu jednu grupu, koja se bavi radom okrenutom pomirenju svih naroda.

Najsvježije i najupečatljivije ratno iskustvo u ovom dijelu bivše Jugoslavije vezuje se za rat na Kosovu i NATO bombardovanje SRJ. Mogućnost da ratni veterani sa nekada suprotstavljenih strana posjete jedni druge i polože cvijeće na mjesta stradanja, konkretno misleći na Albance i Srbe, još uvijek se čini dalekom i neizvjesnom. Međutim, ta ideja, jasno iznijeta, poput klice zametnuta, sada je i prisutna na način da su je i čuli i nadamo se ponijeli sobom i veterani ali i lokalne vlasti u Nišu.

Nakon sastanka ratni veterani su posjetili, Koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata „12 februar“ na Crvenom krstu i Ćele kulu.

Suočiti se sa sobom

U petak 5. 4. 2019. Centar za nenasilnu akciju i grupa veterana učestvovali su na komemoraciji stradalima u NATO bombardovanju u Aleksincu, poklonili se žrtvama i položili vjenac na spomen-obeležju stradalim građanima i građankama Aleksinca. U toku NATO bombardovanja SRJ, grad Aleksinac je bombardovan u dva navrata. Najteže bombarodovanje Aleksinca desilo se 5. aprila 1999. Poginulo je 11 građana, a 50 zadobilo telesne povrede. Uništeno je 700 stambenih objekata, zdrastvene ustanove i privredni objekti. Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. Od posledica ovog bombardovanja, poginulo je troje ljudi.

„Mi smo željeli kao bivši borci sa svih strana da odamo poštu žrtvama i pokažemo narodu i Aleksinca, ovog područja i Srbije uopšte, da saučestvujemo u njihovoj tuzi i sjećanju na ono što se dogodilo prije 20 godina. Duži niz godina obilazimo mjesta stradanja i u Srbiji ali i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Šaljemo jednu drugačiju poruku, praktikujemo drugačiju kulturu sjećanja po kojoj možemo žalovati za žrtvama drugih; da možemo pokazati pijetet da nije samo naš narod stradao nego da razumijemo i patnje drugih. Veterani koji su na jedan brutalan način prošli kroz ratove, danas kao svjedoci rata kao zla čovječanstva žele da budu nosioci mira“ rekao je, posle komemoracije u Aleksincu, ratni veteran Adnan Hasanbegović, bivši pripadnik ARBIH, danas mirovni aktivista i član CNA.

Nakon komemoracije je u Domu kulture Grada Aleksinca održan sastanak sa predstavnicima Pokreta veterana iz Aleksinca. Sastanku je prisustvovao i potpredsednik opštine Alekisanac, Čedomir Rakić koji pored dobrodošlice poželio da i sam bude dio tima koji radi na izgradnji mira.

Suočiti se sa sobom, sa drugima, ponovo steći i zavrijediti povjerenje drugih, vjerovati da možemo i moramo zajedno, samo su neki od koraka koje veterani putujući po regionu moraju napraviti. Nimalo laki, koraci u olovnim cipelama, su glasno, sigurno, samopouzdano, bez strepnje i straha, odzvanjali sve vrijeme boravka u Nišu i Aleksincu. Ovo prvenstveno zahvaljujući gosotoljubivosti i trudu naših domaćina, kao i značajnoj medijskoj podršci i propraćenosti. Veliki broj medijskih najava, reportaža, gostovanja u nekoliko tv emisija, učvrstile su naš doživljaj značajne prisutnosti i zapaženosti naše posjete ovim gradovima, što uliva dodatnu nadu da koraci koje pravimo jesu vidljivi, a naša misija, nadamo se sve uticajnija, nailazi na sve veću podršku i dobrodošlicu.

Fotogalerija je dostupna OVDJE

Najave:

http://www.aleksinac.net/najave/ucesce-neformalne-grupe-ratnih-veterana-mirovnih-aktivista-iz-srbije-hrvats9ebfaa2cbbf6b9587428110dd.html

http://niskiportal.rs/vest/Centar-za-nenasilnu-akciju

TV gostovanja

https://youtu.be/fasJHrAXtxs

https://www.facebook.com/veroljub.smiljkovic/videos/10219016034981768/

TV reportaže:

http://www.belami.rs/video-ex-yu-ratni-veterani-polozili-vence-stradalim-gradanima-nisa/

https://youtu.be/q2OmveqHUf8

https://tvzonaplus.rs/nekada-protivnici-danas-zagovornici-pomirenja/

https://www.facebook.com/RadioTelevizijaBosphorusAleksinac/videos/2227752930773279/

Reportaže:

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ratni-veterani-iz-Hrvatske-Bosne-i-Srbije-iz-Nisa-poslali-poruku-mira.sr.html

https://jugmedia.rs/ratni-veterani-iz-okruzenja-svi-bolimo-istu-bol/

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3048253-srbin-hrvat-i-musliman-su-pucali-jedan-na-drugog-a-sada-su-kao-braca-nasa-poruka-je-da-ovo-ne-sme-nikome-da-se-desi-foto

https://gradskiportal018.rs/2019/04/04/ratni-veterani-iz-hrvatske-biha-republike-srpske-i-srbije-iz-nisa-porucuju-mozemo-i-hocemo-zajedno/

https://niskevesti.rs/pripadnici-centra-za-nenasilnu-akciju-polozili-vence-na-spomen-obelezja-stradalima-u-ratu-mi-mozemo-i-hocemo-zajedno/

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:787388-Ratni-veterani-Balkana-salju-poruke-mira-celom-regionu

http://www.narodne.com/

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3231754/mrznju-su-ostavili-iza-sebe-veterani-iz-hrvatske-bih-i-srbije-polozili-vence-na-spomenik-zrtvama-nato-u-nisu-i-poslali-poruku-mira

https://www.juznasrbija.info/vesti/ratni-veterani-bivse-jugoslavije-polozili-vence-stradalim-gradjanima-nisa.html

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja