Trening iz izgradnje mira za studente/ce iz BiH

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd

nenasilje.org

 

Poziva Vas da se prijavite za

Trening iz izgradnje mira za studente/ce iz Bosne i Hercegovine

22. 02. – 28. 02. 2019. Mostar, BiH

Ako si student ili studentica, dolaziš iz Bosne i Hercegovine, osjećaš da tvoje društvo treba da se mijenja, potreban ti je prostor da kažeš svoje mišljenje i čuješ šta to drugi vršnjaci misle o onome što nam se događalo devedesetih u BiH ali i kako danas žive, pozivamo te da pročitaš poziv do kraja i razmisliš da učestvuješ.  Došao/la si do momenta kada se pred tobom otvaraju brojna pitanja: kakav smo to “mir” kreirali/e? Kakvom miru težimo? Gdje su i kako prelazimo vidljive i nevidljive granice? Da li dijelimo iste strahove? Kako se nosimo sa stvarnošću koja nas okružuje? Čemu se nadamo?… Ukoliko si spreman/a da kroz sopstvena propitivanja i slušanja drugih, tragaš za odgovorima na ova pitanja i ukoliko si spreman/a da preuzmeš aktivniju ulogu u građenju svoje budućnosti, pozivamo te da se prijaviš na ovaj trening.

 

 

Kako izgleda trening iz izgradnje mira za studente/ce?

 

Na radionicama ćemo se aktivno baviti složenim temama i očekujemo intenzivnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, međusobnu kritiku, spremnost na samokritiku,  dijalog sa neistomišljenicima i preispitivanje vlastitih uvida i stavova. Ovo je intenzivan sedmodnevni program koji zahtjeva visok stepen motivacije učesnika/ca te njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada.

Ne očekuj klasična predavanja gdje sjediš i slušaš jednog govornika/cu i ne očekuj da ćemo tražiti šta je tačno i pravilno, ali ćemo vrlo intenzivno i interaktivno raditi, aktivno učestvovati, slušati druge i dijeliti svoje mišljenje.

Za sve studente i studentice iz Bosne i Hercegovine (uključujući i studente/ce iz BiH koji studiraju van BiH) ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje, kroz zajednički susret i rad na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog  društva, te međusobne razmjene i refleksije učesnika.

Na treningu ćemo se baviti temama kao što su: suočavanje sa prošlošću, međuetničko nasilje, izgradnja mira, pomirenje, nacionalni identiteti, razumijevanje sukoba i nenasilna transformacija sukoba…

Trenerski tim je sastavljen od pet trenera/ica koji dolaze sa prostora Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, koji se bave mirovnim aktivizmom,  i zaduženi/e su za pripremu i vođenje radionica.

 

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika

Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete svih sedam dana intenzivnog i zahtjevnog rada, savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta.

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta je trening i kako izgleda rad, te da procijenite svoje mogućnosti i motivaciju za sudjelovanje.

Podsjećamo da ovaj trening iz izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Program je intenzivan i na njemu nije lako učestvovati, te je neophodna visoka motivacija učesnika/ca za rad i ona je važan kriterijum pri odabiru prijava.

Dosadašnje iskustvo govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, rodna, dobna zastupljenost. Stoga popunite vašu prijavu pažljivo i sadržajno  odgovorite na sva pitanja.

 

Tehničke i logističke informacije

Trening će biti održan u Mostaru gdje će za sve učesnike/ce biti osiguran smještaj u dvokrevetnim sobama, sa doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno. Troškove smještaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator. Dodatne logističke informacije proslijedit  ćemo vam nakon odabira prijava.

22. februar/veljača je dan za dolazak u Mostar. 28. februar/veljača je dan za odlazak.

 

Radna satnica

9:30 – 13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

13:00 – 16:30 Pauza za ručak i odmor

16:30 – 20:00 Poslijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite sudjelovati u ovom programu, molili bismo vas da popunite online upitnik najkasnije do 04.02.2019. godine.

Molimo  vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

 

upitnik studentski trening

 

Ukoliko u roku od dvije minute ne dobijete e-mail sa potvrdom da je vaša prijava primljena, molimo vas da nam je proslijedite ponovo ili nas kontaktirate na cna.treninzi@nenasilje.org.

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave obavijestićemo vas 08.02.2019. godine.

 

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: cna.treninzi@nenasilje.org

 

Hvala na prijavi!
Srdačno,

Trenerski tim

Dalmir Mišković, Livno/Split

Davorka Turk, Zagreb/ Sarajevo

Nedžad Novalić, Sarajevo

Nedžad Horozović, Doboj/Beograd

Tamara Zrnović Bijeljina/Sarajevo