Izložba “Rat sjećanja” u Brčkom

| CNA |
Odmaći se od fokusa na neprijatelja i odati poštovanje žrtvama bez obzira kojoj od tri strane pripadali jedna je od misija ovog projekta usmjerenog ka konstruktivnom dijalogu kroz promociju kulture nenasilja u želji za izgradnjom trajnog mira. ...
22. mart/ožujak 2017
22. mart/ožujak 2017

Propitivanje dominantnih obrazaca sjećanja kroz politiku memorijalizacije u Bosni i Hercegovini vodi nas zaključcima o selektivnom pristupu sjećanju, a izložba fotografija ”Rat sjećanja” jedan je od povoda koji otvaraju prostor za traženje zajedničkog sjećanja.

Odmaći se od fokusa na neprijatelja i odati poštovanje žrtvama bez obzira kojoj od tri strane pripadali jedna je od misija ovog projekta usmjerenog ka konstruktivnom dijalogu kroz promociju kulture nenasilja u želji za izgradnjom trajnog mira.
O nužnosti pomirenja i njegovanja kulture sjećanja govorio je na otvaranju izložbe Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade  Brčko distrikta , napominjući kako je to jedini ispravni način na zajedničkom evropskom putu.

Brčko izložba Rat sjećanja, Nedžad Horozović
Prisutne je pozdravio i Avdija Banda, predstavnik koordinacije Armije Bosne i Hercegovine, ratni veteran i saradnik Centra za nenasilnu akciju, na čiji poziv je postavka ”Rat sjećanja” i stigla u Brčko.

Od susreta ratnih veterana sa sve tri nekada zaraćene strane i potekla je ideja o dokumentovanju spomenika podignutih na teritoriji Bosne i Hercegovine nakon proteklog rata.

Na to su podsjetili i Nedžad Horozović i Nenad Vukosavljević, autori fotografija i članovi CNA tima.
Ovakav način propitivanja i predstavljanja bliske ratne prošlosti Nenad Vukosavljević označio je kao osvajanje slobode, napominjući kako nam nedostaje pogled na stradanje drugih.

I ova izložba kao i sve prethodne potvrdila je spremnost publike na razgovor o politici memorijalizacije u Bosni i Hercegovini  i njihovu želju da preispitaju vlastiti odnos prema prošlosti te kritički sagledaju postojeći način sjećanja.
Postavku koja se može pogledati do 30. marta u Brčkom prati i monografija ”Rat sjećanja’,’ a sve fotografije zabilježene tokom istraživanja možete pogledati na www.kulturasjecanja.org

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja