Među dobitnicima priznanja “Krunoslav Sukić” za 2019. je i Centar za nenasilnu akciju. Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2019. Centru za nenasilnu akciju je dodijeljeno, kako je navedeno u odluci Odbora nagrade, za “dugogodišnji nenasilan rad na uključivanju pojedinaca, posebnih grupacija i veterana iz svih strana u ratu u  mirovno obrazovanje, dijalog, suradnju i komemoracije koje otvaraju i osvajaju emancipirajući prostor inkluzivne kulture sjećanja koja vodi pomirenju”.

“Ovo nam je prvo priznanje ove vrste. I hvala vam na njemu. Nismo ga očekivali. Mi u Centru za nenasilnu akciju ne ispunjavamo osnovne kriterijume, pa mu se nismo ni nadali. Pre svega: ne radimo u R. Hrvatskoj. Iako imamo urede u Sarajevu i u Beogradu, ne radimo ni u BiH ni u Srbiji, a ni na Kosovu, ni u Makedoniji ili Crnoj Gori. Radimo prekogranično, neprestano se trudeći da granice prelazimo i pomeramo: fizičke granice, a posebno one u našim glavama. To kao posledicu ima i da često nigde ne pripadamo, ali ujedno da pripadamo svuda. Čini mi se da je upravo to jedan od razloga što prilično uspešno gradimo poverenje sa vrlo različitim ljudima, iako je to dovoljno često mukotrpan proces. Tako smo došli i do rada sa učesnicima rata: braniteljima i borcima.

Za ovo priznanje želim da zahvalim Centru za mir iz Osijeka i odboru koji je odlučivao. A posebna zahvalnost ide ka učesnicima naših programa koji su nam davali osećaj da ipak negde pripadamo, a mnogi su zajedno s nama stvarali ovo što radimo. Takođe, posebna zahvalnost ide onima koji su rizikovali sarađujući s nama, prvenstveno ratni veterani, koji su time izlazili iz zone komfora i ponekad bivali označeni kao izdajnici. Hvala im na hrabrosti da pre svega budu ljudi.

Iako nismo baš državotvorni, moram da priznam da je posebna čast primiti priznanje za mirovni rad iz druge države. To mi govori da nismo na krivom putu. A i da nismo baš sami”, kazala je Ivana Franović iz Centra za nenasilnu akciju pri preuzimanju nagrade.

Svečana ceremonija dodjele priznanja održana je 12. 12. 2019. u svečanoj sali Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Više o Krunoslavu Sukiću i nagradi koja nosi njegovo ime možete saznati OVDJE.

Frille 1997, Krunoslav Sukić ( u sredini u beloj majici sa kragnom)

Centar za mir, Hrvatska, Osijek, mirovni aktivisti, mirovni aktivizam, nenasilje i ljudska prava, pomirenje

Share This