Muzički paviljon “Staklenac”, Banja Luka 22.11-4.12.2016. izložba “Rat sjećanja”

20161122_nch_cna_5877

Specifično putovanje kroz blisku prošlost, obilježenu ratom i stradanjem, počelo je u Sarajevu gdje je prvi put predstavljena izložba ”Rat sjećanja”, nastavilo se u Mostaru a potom i u Banja Luci gdje je sinoć u Muzičkom paviljonu Staklenac otvorena postavka fotografija nastalih u okviru projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)“
Ovaj projekat rezultat je višegodišnjeg i obimnog istraživanja Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd) kreiranog s ciljem preispitivanja dominantnih obrazaca sjećanja, u namjeri da adekvatan odnos prema prošlosti posluži kao platforma za izgradnju sigurnije budućnosti. One koja će biti obilježena razumijevanjem i nenasiljem.

Banjalučku postavku koju kao i u prethodnim gradovima čini 51 fotografija velikih formata na kojima se nalaze dokumentovana obilježena i neobilježena mjesta stradanja, posjetio je značajan broj ratnih vojnih veterana, građana i građanki Banja Luke, te aktivista/ica posvećenih izgradnji mira.
Atmosfera kakva je pratila otvaranje izložbe u Staklencu potvrda je neophodnosti zagovaranja javnog konstruktivnog dijaloga o prisutnoj politici memorijalizacije, s ciljem korigovanja postojećeg pristupa.

20161122_nch_cna_5820

Na otvaranju izložbe prisutnim su se obratili/e članovi/ce Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd)-Nataša Okilj, Katarina Milićević i Nedžad Horozović koji je sa Nenadom Vukosavljevićem i fotografisao spomenike nastale tokom i nakon posljednjeg rata.

Uvodničari/ke su publici u Banja Luci približili/e misiju CNA usmjerenu ka izgradnji trajnog mira kroz promociju kulture nenasilja te objasnili/e specifičan proces dolaženja do šturih podataka koji memorijale prate, osvrćući se i na etape istraživanja i nastanak fotografija, te poruke koje se nedvosmisleno iščitavaju.

Za sve one koji/e nisu bili u prilici prisustvovati otvaranju, podsjećamo da će banjalučka postavka biti otvorena do 4. decembra 2016. nakon koje se seli u Bihać i time završava bosanskohercegovačko putovanje.
Naredna postavka van granica BiH planirana je za Beograd.

Sve fotografije možete pogledati na kulturasjecanja.org

Sažetak monografije nalazi se na http://nenasilje.org/publikacije/pdf/Rat_sjecanja.pdf

20161122_nch_cna_5844