Ratni veterani u misiji mira

| CNA |
Posjet mješovite grupe ratnih veterana Daruvaru, Pakracu i Lipiku, Hrvatska, 8.9.2016. ...
9. septembar/rujan 2016
9. septembar/rujan 2016

Grupa od tridesetak ratnih veterana različitih vojski iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, posjetila je jučer Pakrac, Daruvar i Lipik u Hrvatskoj, kako bi se susrela s domaćinima iz Udruge hrvatskog časničkog zbora Pakrac, te daruvarske HVIDR-e, i obišla mjesta ratnog stradanja i stradanja civila na tom području.

20160908_nnv_41122Ovakva akcija koju mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, u suradnji s ratnim veteranima iz regije, organizira godinama unatrag, po prvi put je organizirana na teritoriju Hrvatske.

Od početka, odmah po završetku rata je bilo spremnih ljudi na dijalog, i izgradnju mira, i mi smo od tada tražili i nalazili saveznike među ratnim veteranima, rekao je Adnan Hasanbegović iz CNA.

20160908_nnv_41198Ciljevi ovakvih susreta, poput daruvarskog, su izgradnja povjerenja među ljudima i stvaranje sigurnog životnog okruženja. Izgradnja mira je dug i težak proces, kojem sadašnje vladajuće političke strukture ne daju dovoljan doprinos. Suradnja ratnih veterana, spremnih na dijalog s drugom stranom i istinsko razumijevanje svih, bola i patnji drugoga, je put ka pomirenju.

Ono što je prije samo šest tjedana zvučalo kao nekakav znanstveno-fantastičan film, ostvarilo se, zaključuje jedan član HVIDR-e.

Posjet je pozdravio i podržao i gradonačelnik Daruvara, Dalibor Rohlik.

20160907_nnv_41096Razgradnja ratnog neprijateljstva koje se i dalje potencira i održava, izražavanje poštovanja spram svih žrtava rata, temelj je izgradnje povjerenja i mira na ovim prostorima, zaključak je sudionika.

 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje

Medijski izvještaji:

http://www.vecernji.ba/tridesetak-ratnih-veterana-iz-bih-hrvatske-i-srbije-zajedno-obisli-mjesta-ratnog-stradanja-1112394

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Ratni-veterani-iz-Srbije-BiH-i-Hrvatske-u-misiji-mira/386580?utm_source=Viber&utm_medium=Chat&utm_campaign=Private

http://www.fena.ba/article/879831/susret-ratnih-veterana-srbije-bih-i-hrvatske

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/prijateljski-susret-ratnih-veterana-razlicitih-vojski-iz-srbije-bih-i-hrvatske/169228

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:624378-Ратни-ветерани-из-Србије-и-БиХ-посетили-места-сукоба-у-Хрватској

http://www.rtv.rs/sr_lat/region/ratni-veterani-iz-srbije-i-bih-posetili-mesta-stradanja-u-hrvatskoj_754192.html

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja