Ratni veterani na komemoraciji u Varivodama i Gošiću: Osuditi zločin i kazniti počinioce

| Nedžad Novalić |
Na poziv Srpskog narodnog vijeća kao organizatora, ratni veterani HV-a, VJ, Armije BiH, HVO-a i VRS-a odazvali su se pozivu da prisustvuju komemoraciji stradalim civilima u mjestu Varivode i Gošić u Hrvatskoj ...
28. septembar/rujan 2017
28. septembar/rujan 2017

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

Ovaj put, na poziv Srpskog narodnog vijeća kao organizatora, ratni veterani HV-a, VJ, Armije BiH, HVO-a i VRS-a odazvali su se pozivu da prisustvuju komemoraciji stradalim civilima u mjestu Varivode i Gošić u Hrvatskoj.

U mjestu Varivode, koje se nalazi 40-ak kilometara zapadno od Knina, 28. 9. 1995, skoro dva mjeseca nakon završetka operacije “Oluja”, nepoznati počinioci ubili su 9 civila starije životne dobi, dok je u obližnjem mjestu Gošić 27. 8. 1995. ubijeno 8 civila također starije životne dobi.

Iako zvanične vlasti ne negiraju počinjenje zločine, ni 22 godine poslije odgovorni za počinjene zločine nisu identificirani niti procesuirani.

Prisustvom komemoraciji želimo pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.

Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a i VJ poslali su poziv nadležnim da se odgovorni za počinjenje zločine procesuiraju.

Dražen Horvat, bivši pripadnik Hrvatske vojske, kazao je na današnjoj komemoraciji kako ima odgovornost i ljudsku potrebu da oda počast svima stradalim u oružanim sukobima, posebno ako su stradali na području Hrvatske.

„Ovakva obilježavanja moraju biti opomena na to šta oružani sukobi doista jesu – to su sukobi u kojima stradaju ljudi. Zato su ovakva obilježavanja važna – da bi znali kad sutra budemo pravili životne izbore koji su za nas dobri a koji ne“, kazao je Horvat.

Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju obratio se prisutnima na komemoraciji izrazivši saučešće porodicama stradalih.

„Veterani imaju dodatnu odgovornost, ali i legitimitet da odaju počast svim stradalim. Danas smo ovdje kao oni koji su direktno učestvovali u sukobima, sama činjenica da smo zajedno je značajna poruka. Svakako, želimo osuđujemo počinjenje zločine, pozivamo na pronalazak i kažnjavanje odgovornih. Iako javnost, nerijetko s pravom, veterane vidi kao smetnju izgradnji mira, mi danas odavde šaljemo jednu mirovnu poruku“, kazao je Hasanbegović.

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja