Mediji o prisustvu ratnih veterana komemoraciji u Ahmićima: Put do pravog mira

| CNA |
Medijski interes za prisustvo ratnih veterana iz regiona komemoraciji u Ahmićima pokazuje da u bosanskohercegovačkom društvu, ali i šire, postoji potreba za drukčijim, inkluzivnijim sjećanjem na sve žrtve ...
18. april/travanj 2019
18. april/travanj 2019

Medijski interes za prisustvo ratnih veterana iz regiona, bivših pripadnika Armije RBiH, HVO-a, HV-a, VRS-a i VJ, komemoraciji u Ahmićima pokazuje da u bosanskohercegovačkom društvu, ali i šire, postoji potreba za drukčijim, inkluzivnijim sjećanjem na sve žrtve.

Najavu da će ratni veterani ove godine, i to nakon što su prošle godine na isti datum prisustvovali komemoraciji u Trusini, biti u Ahmićima, prenijeli su gotovo svi mediji u BiH, ali i regionu. Redakcijski naslovi kakvi su Zvuči nevjerovatno ili Jer to nisi smio činiti u moje ime ipak ukazuju da je, iako potreban, ovakav način odavanja počasti žrtvama, nažalost, izuzetno rijedak.

Osim najave prisustva veterana, mediji su pokazali interes i za našu posjetu Ahmićima dan uoči komemoracije. U emisiji Dan uživo na N1 taj dan iz Ahmića smo se uključili u program i govorili zašto su ovakve posjete važne.

 

 

U autorskoj reportaži Deutsche Welle citira ratnog veterana Armije RBiH Edina Ramulića:

“Prošle godine smo na isti dan bili u Trusini. Desila se ta tragedija da su u istom danu jedni drugima uradili zločine. Drago mi je da smo ove godine došli ovdje u Ahmiće – zbog tog jednakog odnosa prema svim žrtvama”.

Mirko Zečević-Tadić, ratni veteran HVO-a dodaje: “Koliko ćemo se mi voljeti ili paziti jedni na druge, o tome možemo raspravljati, ali je potrebno da i drugima odamo počast i da priznamo neke stvari koje su se desile, da jednostavno krenemo dalje nekim putem mira”.

Svakako je i za nas posebno značajan interes lokalnih medija koji pokrivaju područje Srednje Bosne, odnosno Lašvanske doline.

 

 

Treba kao pozitivan trend izdvojiti i to što bosanskohercegovački mediji koji su izvještavali iz Ahmića nisu zaboravili na zločin u Trusini te su o oba zločina izvijestili u svojim emisjima.

 

 

Osim lokalnih medija, pažnju prisustvu veterana na komemoraciji posvetili su i regionalni mediji u svojim informativnim emisijma.

 

 

 

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja