Susret ratnih veterana – ostajemo na putu izgradnje mira

| Amer Delić |
Susret ratnih veterana i mirovnih aktivista organizovali smo u periodu od 6. do 10. juna/lipnja 2022. u Blagaju kod Mostara ...
21. juli/srpanj 2022
21. juli/srpanj 2022

Susret ratnih veterana i mirovnih aktivista, koji smo zamislili kao kombinaciju radnog i promišljajućeg u opuštenijoj atmosferi, organizovali smo u periodu od 6. do 10. juna/lipnja 2022. u Blagaju kod Mostara. Bio je planiran da se održi dvije godine ranije ali situacija sa pandemijom prisilila nas je da ga prolongiramo dok se ne stvore povoljniji uslovi. Ideja ovakvog susreta je u osnovi ta da se rekapitulira naš mirovni angažman sa ratnim veteranima proteklih godina ali i napravi okvirni plan za nastavak rada u budućnosti.

Takođe, s obzirom da smo u proteklom periodu posjetili  više od dvadeset komemoracija i obišli na desetine stratišta u regiji, bio nam je neophodan i prostor za odmor i rehabilitaciju, kako bismo sačuvali vlastite psihičke kapacitete i dopunili se energijom neophodnom za nastavak rada na polju izgradnje mira. Nastavak je uslijedio odmah nakon ovog susreta, jer smo se posljednjeg dana uputili u Vitez na komemoraciju ubijenoj djeci.

Susretu je prisustvovalo devetnaest ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije, a trenerski tim CNA činili su Nenad Vukosavljević, Radomir Radević i Amer Delić. Imali smo i specijalnog gosta, dugogodišnjeg saradnika i prijatelja Luana Imerija iz Centra za ljudska prava i rješavanje konflikata Skopje, Sjeverna Makedonija.

Red rada, red opuštanja

Radni dio bio je koncipiran radionički u jutarnjim terminima, a krenuli smo sa pogledom unazad od 2019. refleksijom na posjete zvaničnim komemoracijama kojim smo prisustvovali, posjeti Mostaru gdje su nam zajednički domaćini bili bivši pripadnici HVO-a i ARBiH, te sprovođenje akcija Obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u kojima su nam pojedini veterani bili podrška.

Analizirali smo tačke otpora i poteškoće na koje smo nailazili i načine njihovog prevazilaženja kroz osvrt na procese koje smo prolazili. Zaključili smo da su nas ta iskustva osnažila i da će nam i ubuduće biti od koristi prilikom planiranja narednih akcija u lokalnim zajednicama u kojima ćemo nastojati da budemo prisutni. Takođe, kroz radionice smo u nastavku došli i do planiranja konkretnijih akcija, te smo se usaglasili o narednim koracima koje je potrebno poduzeti uz angažman prisutnih i podršku CNA.

Popodne je bilo rezervisano za izlete, te smo posjetili obližnji Stolac i upoznali se sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem grada na Bregavi, a takođe i Hutovo Blato gdje smo uz obilazak prirodnih ljepota dosta saznali i o flori i fauni ovog jedinstvenog ekosistema.

Večeri smo provodili u neformalnom druženju, relaksirani uz rijeku Bunu koja nas je svojom svježinom krijepila i sparne noći činila podnošljivim.

Ovakav spoj radnog i relaksirajućeg prijao nam je svima. Iskazana je opredjeljenost za nastavak zajedničkog rada i posebna  motivisanost da se još više pojača angažman s obzirom na lošu političku stuaciji u regiji, kao i Evropi i svijetu uopšte.

Posjeta Vitezu

Iz Blagaja je naša grupa stigla u Vitez, na dan kada se obilježava godišnjica stradanja osmero djece u ovom gradu. Dana 10. juna/lipnja 1993. ova djeca su ubijena od granate ispaljene sa polažaja Armije RBiH. Porodice organizuju komemoraciju kojoj smo se pridružili, a cijelu našu grupu je ugostio Ivan Garić koji je tada izgubio brata i sestru, a i sam bio teško ranjen.

O prisustvu na komemoraciji više na LINKU.

Boravak u Vitezu smo iskoristili da obiđemo i mezar Hamdije Karića, člana naše grupe koji je umro prošle godine. Sa njegovim sinom posjetili smo groblje u Sivrinom selu, položili cvijeće i prisjetili se našeg prijatelja.

Galeriju fotografija možete vidjeti OVDJE

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja