Na tragu Podunavskih Nemaca

| CNA |
Istraživanje o sudbini Podunavskih Nemaca u Vojvodini nakon II Svetskog rata. Autorice: Helena Rill, Marijana Stojčić ...
22. juni/lipanj 2016
22. juni/lipanj 2016

NaslovnaPodunavski Nemci2016singlepage2

Pred Vama je rezultat istraživanja o sudbini Podunavskih Nemaca u Vojvodini, autorica Helene Rill i Marijane Stojčić. Istraživanje je započeto još krajem 2010. godine, a intenzivnije nastavljeno od proleća 2014. godine.

Postavlja se pitanje otkud danas, u moru problema u odnosima između društveno najvidljivijih etničkih grupa nakon ratova devedesetih godina, vraćanje na “neke” Nemce i na ono šta im se dešavalo posle II Svetskog rata?

Pa, naša ideja za ovo istraživanje“…nije motivisana željom da se ispravi nepravda načinjena ljudima pre skoro sedamdeset godina, već potrebom da se nepravda učini vidljivom, i samim tim prihvati, i da se oda priznanje žrtvama, a da time našu sadašnjost učinimo boljom i povučemo paralelu sa nepravdama koje su skorijeg datuma, koje se još uvek tretiraju kao nedavne, a tiču se ratova devedesetih.

Kao što su vojvođanski Nemci nepopularne žrtve, za koje se mahom smatra da su dobili šta su zaslužili (kolektivno), tako nepopularnih žrtava ima u skorijoj istoriji, skrivenih u slojevima narativa o pravednim ratovima, sopstvenim nevinim i tuđim vinim žrtvama.”

“Ali kakva je korist od svega toga?

Korist nije materijalna, ali nam pruža priliku da postanemo malo bolji nego što jesmo, da umanjimo bol uniženih i povređenih i učinimo naše društvo malo humanijim. I da u budućnosti budemo oprezniji, pažljiviji, pošteniji i uporniji da saznamo sve i ne podrazumevamo ništa.”

(iz predgovora publikacije).

galerija fotografija

Za svaku povratnu informaciju, bićemo Vam zahvalni.

 

Na Tragu Podunavskih Nemaca u Vojvodini (2016)

 

Auf den Spuren der Donaudeutschen in der Vojvodina (2016)

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja