Prvih 20 godina CNA

U prisustvu brojnih prijatelja/ica, saradnika/ca, drugara/ica, ljudi sa kojima smo se sretali i jedni drugima pomagali u borbi za mir na ovim prostorima, Centar za nenasilnu akciju je obeležio 20 godina postojanja i rada na izgradnji mira, tokom vikenda 22-24.9.2017.

Kako smo tokom 20 godina sarađivali sa hiljadama ljudi, jasno je da smo tek ponekog mogli da ugostimo tih sarajevskih dana, i da se u opuštenijoj atmosferi prisetimo minulih godina.

Susreti i razmena su krenuli okruglim stolom na temu: „Gdje smo poslije 20 godina i gdje to srljamo?“. U razgovoru, koji je moderirala Natascha Zupan, učestvovali su Nenad Vukosavljević, koji je osnovao CNA, uz pomoć organizacije Kurve Wustrow, koju je predstavljao Jochen Neumann, te Martina Fischer, koja je podržavala rad CNA od samog početka, Adnan Hasanbegović, jedan od prvih zaposlenih u CNA,  Ibrahim Topčić Pajo, ratni veteran sa kojim sarađujemo godinama i Albulena Karaga, mirovna aktivistkinja iz Makedonije i učesnica našeg Treninga za Trenere/ice.

Program smo nastavili projekcijom filma „Dom u tuđini“, koji je plod jedne od aktivnosti proistekle sa poslednjeg Treninga za trenere i trenerice, a čiji su autori Davorka Turk, Nedžad Novalić, Čedomir Glavaš i Tamara Zrnović, koji su gostima i predstavili film.

Tokom popodneva smo razgovarali sa umetnicima/ama i aktivistima/kinjama na temu „Umetnost je mir“, a u razgovoru su učestvovali/e: Elma Selman, Faruk Šehić, Lejla Kalamujić, te Ivana Franović i Nedžad Horozović iz CNA, a moderatorica je bila Kristina Ljevak. Potom je prikazan i film “Mala tvornica aktivizma”, takođe u CNA produkciji.

Koncertom benda Sanela Marića Mare („Mara iz Mostara“) započet je neformalni deo naše proslave.

Sutradan, 24.09.   nas je sve kroz Sarajevo proveo naš kolega Adnan Hasanbegović, koji nam je pokazao značajna istorijska mesta, ali je svemu dao i ličnu notu života, rata i postrata u Sarajevu.

Zahvaljujemo se svima koji su došli u Sarajevo da zajedno obeležimo jubilej, da se prisetimo sa emocijama prošlosti, te da zajedno gledamo i u budućnost.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti u galeriji fotografija.